Search

y/GIA: Moram se zaljubiti da bih nešto kupila

  • Podijeli na:
y/GIA: Moram se zaljubiti da bih nešto kupila

Zavirimo u modne tajne Jelene Geštakovski, diplomirane modne dizajnerice koja stoji iza brenda y/GIA za koji je osvojila Elle Style Award nagradu za najboljeg mladog modnog dizajnera godine 2021. Aktivno surađuje s brojnim zvijezdama regionalne estrade, a njezine kreacije prošetale su i internacionalne crvene tepihe. U osobnom odijevanju, Jelena postaje kreativni produžetak svojeg dizajna. Viškove svojeg ormara podijelit će s javnosti na ReStyloh eventu A Sustainable Fashion Soirée, Spring 2024.

Kako je počela ljubav prema modi i stiliziranju?

Y: Odijevanje, točnije, stiliziranje me oduvijek zanimalo. Doslovno sam još od osnovnoškolskih dana  imala fashion faze i izbore pri odijevanju, a modom sam se „za pravo“ počela baviti kada sam upisala modni dizajn na Tekstilno-Tehnološkom fakultetu. Oduvijek su me privlačili tekstilni, ali i neki drugi materijali poput  stakla, plastike, metala… 

 

Što smatraš najvećom prednosti i najvećim izazovom modnog dizajna?

Y: Sam život u modnom dizajnu izdvojila bih kao izazov. Najveća prednost: radiš i istražuješ ono što te interesira. To je nekako smisao svega.

Koja je tvoja najveća stilska inspiracija, a koja najdraža modna stilska etapa?

Y: Moja se stilska inspiracija konstantno mijenja. Zadnjih par godina me privlači plava boja, a kako sam navela u prijašnjim odgovorima, privlače me i transparentni materijali, kombiniranje sjaja i matiranog, kombiniranje različitih tekstura u sličnim nijansama… Ne mogu konkretno izdvojiti jednu osobu koju bih odredila kao svoju stilsku inspiraciju, više bih to opisala kao inspiriranje kroz serije, filmove, knjige i časopise koje čitam, odnosno, gledam. Privlače me trendovi, ali i izrugivanje istih.
Kao stilsku etapu koja mi je najdraža mogla bih izdvojiti 90-e. 

 

Kako je počela ljubav prema  secondhand odjeći i održivoj modi?

Y: Održivu modu i secondhand stvarno podupirem. Komadi moje mame su mi najdraži komadi i uvijek me fascinira kako dobro izgledaju i sada nakon 30 godina. Prije par godina došla sam do zasićenja odjećom i modnim dodacima pa se otada trudim izbjegavati fast fashion. Iako ponekad pokleknem, generalno sam uspješna u tom naumu. Kupovinom secondhand i vintage odjeće promijenili su mi se prioriteti pri odabiru samih komada. Secondhand volim potražiti i na specijaliziranim online platformama. Želim ulagati u vlastiti odjevni fundus i to mi je uvijek presudno kada nešto kupujem.

Kako biraš koje  odjevne predmete izložiti na Sustainable Fashion Soirée, Spring 2024 i postoji li neki poseban kriterij kojeg se držiš pri odabiru?

Y: Odjeća, cipele i dodaci koje sam odlučila izložiti na Sustainable Fashion Soirée -u, su komadi za koje sam sigurna da će se dobro uklopiti u svaki ormar. 

 

Kako održavaš odjeću, imaš li savjet za dugovječnost i kvalitetu odjeće koji bi rado  podijelila s čitateljima?

Y: Odjeću uvijek čuvam i znam kako se treba prati i održavati. To najčešće i piše na ušivnim etiketama. Dosta odjeće perem na ruke ili na nižim temperaturama kako bi se očuvao tekstil + u svakoj ladici imam vrećice sa lavandom protiv moljaca.

Kakve su tvoje shopping navike? Po kojem kriteriju biraš odjeću? Koja je glavna misao kojom se vodiš  pri odabiru?

Y: U zadnjih godinu, dvije, odjeću veoma malo kupujem u fizičkim dućanima. Moram se zaljubiti da bih nešto kupila. Ako nešto vidim i „ostane mi u glavi“ znam da je to - to. Kupujem. U zadnje vrijeme mi se to ipak rijetko  događa. Pošto se trudim ne kupovati u fast fashion dućanima, pratim aktualnu ponudu u vintage i secondhand dućanima. 

 

Koji je tvoj najdraži secondhand komad odjeće? Ispričaj nam priču.

Y: Trenutno je to kožna jakna koju sam kupila preko instagram profila @dugirukav. Jednom sam zaboravila da ju posjedujem i uporno tražila istu takvu jaknu valjda 2 mjeseca. U preslagivanju ormara sam naišla na nju i shvatila da mi je cijelo vrijeme bila u ormaru, a prevrnula sam cijeli internet kako bih našla identičnu jaknu. isto bih izdvojila i sve sunčane naočale koje sam nabavila u @mangostickyricevintage, a koje su ostvarenje mojih 90's i 00's snova!

Sezona je proljetnog čišćenja ormara, koji je jedan savjet koji ti  pomaže održavati organiziranost i preglednost ormara?

Y: Samo treba biti iskren sam sa sobom. Ako nešto niste obukli tri sezone, nećete ni iduće tri. Jednostavno, ne treba ništa raditi na silu. Mišljenja sam da je bolje imati jedan kvalitetan komad ili  nešto za što ste sentimentalno vezani, nego mahnito kupovati odjeću koja vam se zapravo ne sviđa.

Vidimo se na A Sustainable Fashion Soirée-u 18.4., jednoj ugodnoj proljetnoj večeri posvećenoj održivoj modi, secondhandu i pogledajte što je y/GIA pripremila kao svoju selekciju.

FOTOGRAFIJE: Ustupila Jelena Geštakovski

LINKOVI
Zapratite y/GIA na njenom Instagram profilu ovdje. 
Zapratite službeni y/GIA  Instagram profil  ovdje. 
 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎