Search

Razgovarali smo s Ivanom Bartulovićem na temu poslodavaca koji promiču profesionalni razvoj žena

  • Podijeli na:
Razgovarali smo s Ivanom Bartulovićem na temu poslodavaca koji promiču profesionalni razvoj žena

U današnjem dinamičnom poslovnom svijetu, žene su istinske vođe, pokretači promjena i inspiracija za sve nas. Njihova hrabrost, inovativnost i predanost oblikovale su poslovni pejzaž i donijele nužnu svježu perspektivu. Povodom Dana žena na ReStyloh smo razgovarali upravo sa ženama koje nas inspiriraju, ali krug nije potpun ukoliko ta podrška ne sačinjava sustave organizirane prema jednakopravnosti i podršku muških kolega. A kako poduzeće može postati platforma za profesionalni razvoj žena u biznisu u suvremenim vremenima razgovarali smo sa Ivanom Bartulovićem, članom Uprave u području ljudskih resursa u Hrvatskom Telekomu.

Ivan Bartulović lider je s 18 godina radnog iskustva u strateškom upravljanju organizacijskom transformacijom, planiranjem ljudskih resursa, te upravljanju učinkom. Obrazovao se u poslovnim školama na četiri različita kontinenta i obučavao za upravljanje ljudskim resursima i strategijom u multinacionalnim korporacijama. Član je Uprave i glavni direktor za ljudske resurse, vrijedni profesionalac s jasnom željom za uspjehom i ogromnom željom za nastavkom učenja. Upravo ovakvo znanje nas je motiviralo da porazgovaramo sa Ivanom o suvremenom biznisu i kako razvijati sustave i okolinu kako bi postali platforma za jednakopravnost, inkluzivnost i poticanje razvoja profesionalnog potencijala žena u biznisu.

Iako mnogi od nas upravo čitamo ovaj članak zahvaljujući mreži koju nam pruža Hrvatski Telekom lijepo je upoznati Hrvatski Telekom i sa ove druge strane, profesionalnog tima vođenog vizijom „Ne odustajemo dok svi ne budu povezani s mogućnostima koje digitalizacija pruža“. Cjeloviti karijerni put, plan profesionalnog razvoja, edukacije, najviša ulaganja u zaposlenike u povijesti kompanije, transparentan sustav nagrađivanja izvrsnosti, poticajno radno okruženje i brojne pogodnosti neki su od razloga zašto je Hrvatski Telekom u samom vrhu najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. 

Žene su već odavno prepoznate kao ključni igrači na radnom tržištu, donoseći sa sobom ne samo jedinstvene perspektive, već i nevjerojatne talente i vještine. Njihova uspješna karijera nije samo rezultat truda, već i odvažnosti i inspiracije koju pružaju drugima.

Hrvatski Telekom je sjajan primjer tvrtke koja njeguje kulturu jednakih mogućnosti osobnog i profesionalnog rasta, razvoja vještina i napredovanja za sve, gdje svi mogu ispuniti svoj potencijal.

U konačnici, podrška ženama na radnom mjestu nije samo pitanje pravde, već i pametnog poslovnog poteza. Kroz podršku i osnaživanje žena, stvaramo snažnije, uspješnije i održivije radno okruženje za sve nas.

Ivane, u 18 godina vašeg iskustva što se pokazalo kao vrijednosti korporativne kulture koje žene u biznisu najviše vrednuju?

IB: Organizacijska kultura nije set pravila napisanih na papiru, obješenih na zid. Organizacijska kultura prije svega jest način na koji pojedina organizacija donosi odluke. To su konkretna ponašanja koja organizacija to jest njeno vodstvo promovira ili tolerira, a još više su to ona ponašanja koja se ne toleriraju. Sve osobe, neovisno o spolu, žene i muškarci žele raditi u autentičnim organizacijama koje u djelo provode ono što propovijedaju i u kojoj lideri žive načela koja ispisuju na svojim web stranicama.

Uvjeren sam da tvrtke mogu biti uspješne jedino i isključivo u onoj mjeri u kojoj njihov uspjeh počiva na zadovoljstvu zaposlenika. Zadovoljstvo zaposlenika je točka u kojoj se lome autentičnost i neautentičnost, to jest vidi točka u kojoj se vidi jasna razlika između uspjeha i neuspjeha organizacije. To se zadovoljstvo potom prenosi na korisnike i u konačnici na poslovne rezultate. Po mom dosadašnjem iskustvu vrijednost organizacijske kulture koju svi zaposlenici cijene i koja je uzrok njihovom zadovoljstvu jest davanje jednakih prilika svima. Jednakih prilika na temelju rezultata, na temelju izvrsnosti, jednakih prilika neovisno o spolu, obiteljskom statusu, uvjerenjima i bilo kojem drugom aspektu po kojem se razlikujemo.

U kojem području vidite da napredujemo kao društvo i sustavi u podršci žena u profesionalnom razvoju? A koja područja vidite da ne adresiramo dovoljno kvalitetno te što je potrebno učiniti po tom pitanju?

IB: Svakako kao društvo napredujemo u podršci profesionalnom razvoju žena. To je vidljivo ne samo u korporacijama, već i u poduzetničkim vodama što je za svaku pohvalu. Istodobno, moram biti iskren i reći da dok god imamo potrebu pričati o kvotama i pozivanju na EU direktive, jasno je da nismo na zadovoljavajućoj razini. Osobno bi volio da uz kvote i direktive imamo konkretne projekte i politike koja potiču integraciju profesionalnog rasta i obiteljskog života, koje profesionalcima, bilo ženama, bilo muškarcima, daju veću sigurnost i manju potrebu biranja između karijere i obitelji. Realnost jest da današnje poslovno okruženje i tempo kojim se posao odvija te promjene događaju, iziskuje određena odricanja, ali izbor se ne bi trebao svoditi na "ili-ili", već na pronalaženje ravnoteže.

Činjenica jest da svi mi, kao kompanija, ali i kao pojedinci, na osobnoj razini moramo nastaviti ukazivati na nužnost inkluzivnijih sastava Uprava, nadzornih odbora te time mijenjati svijest i kulturu. U tom kontekstu ponosan sam na činjenicu da u HT-u 40% menadžerskih pozicija zauzimaju moje drage kolegice. Moram priznati da do toga nismo došli jer smo ciljali postotak nego stvarajući i njegujući okruženje u kojem svi mogu pokazati za što su sposobni jer svi imaju jednake prilike. Radujem se što smo kroz subvencioniranje primanja za vrijeme porodiljnih dopusta, značajne naknade za rođenje djece, uvećane nagrade za obitelji s četvero i više djece, formaliziranje očinskog dopusta kojeg je u zadnje dvije godine koristilo 123 zaposlenika, te mnoge druge demografske mjere napravili iskorak kad je o riječ o ravnoteži između profesionalnog i obiteljskog života. To je ukorijenjeno u našoj kompanijskoj kulturi, ne kao smjernica ili pravilo već kao temeljna vrijednost.

Koja je najvrjednija lekcija koju ste naučili u suradnji sa kolegicama u području korporativne kulture?

IB: Tijekom karijere sam imao priliku raditi s kolegicama od kojih sam jako puno učio i naučio te koje su me u dobroj mjeri oblikovale i pomogle mi da rastem – kao profesionalac, kao lider, ali još važnije kao suprug, kao otac i u konačnici kao ljudsko biće.

Naučio sam štošta toga profesionalno od dragih kolegica u raznim organizacijama, ali imam potrebu izdvojiti da su me najviše zadužile s bezbroj lekcija iz empatije, lekcija iz sebedarja i cijele škole oko toga što vođenje primjerom zaista znači.

Za žene pri početku karijere koja 3 savjeta bi ste dali pri odabiru poslodavca?

IB: Ufff... Teško pitanje. Nezahvalno je davati savjete no pokušat ću navesti smjernice koje protekom vremena čovjek spozna, a podosta ih, nažalost, nauči na teži način na vlastitim pogreškama.

Otkrijte talente koji su vam darovani - svi smo mi na ovaj svijet došli s jedinstvenim setom talenta koji su s razlogom darovani baš nama. Naš je zadatak da te talente spoznamo, radimo na njima, ulažemo u njih i potom ih stavimo u funkciju.

Pronađite svoju svrhu, svoju osobnu misiju i ne bojte se sanjati velike snove - put otkrivanja talenata odvest će nas do naše nutrine u kojoj je duboko utkana naša osobna misija, naša svrha - razlog zbog kojeg postojimo. Kada otkrijemo svoju svrhu, predstoji nam staviti pred nas konkretne ciljeve i u tom procesu trebamo biti odvažni i zato se ne smijemo bojati sanjati velike snove. Snivajući velike snove ne smijemo zaboraviti kako veliki snovi zahtijevaju velika ulaganja i odricanja.

Kad je o izboru organizacija riječ - birajte organizaciju čija se misija podudara s vašom osobnom misijom i ne prestajte učiti - nikada! Vaša svrha jest ono što vas čini autentičnim, pronađite organizaciju u kojoj ćete moći biti ono što jeste, u kojoj će vaš talenti biti uronjeni u svrhu, ali i organizaciju koja će vas motivirati da budete najbolja verzija sebe! Da bi bili najbolja verzija sebe ne smijete se umoriti raditi na sebi, pomičući granice iz dana u dan, postavljajući tako primjer svima oko vas, ali istodobno i podižući ljestvicu za sebe.

Hvala Ivane na razgovoru. Podrška ženama na radnom mjestu igra ključnu ulogu u ostvarivanju rodne ravnopravnosti i izgradnji inkluzivnog i održivog poslovnog okruženja. Kroz transparentne procese, inkluzivnu kulturu, obrazovanje i podršku, možemo osnažiti žene u njihovim karijerama i doprinijeti njihovom osobnom i profesionalnom uspjehu. Drago nam je čuti da postoje poduzeća, sustavi, muški kolege i žene koje potiču profesionalni razvoj žena i stvaraju platformu za jednakopravnost u području biznisa. 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎