Search

Filip Duvnjak, poduzetnik i sportaš koji pomiče granice

  • Podijeli na:
Filip Duvnjak, poduzetnik i sportaš koji pomiče granice

Filip Duvnjak, uspješan poduzetnik i sportaš, čiji je životni put obilježen hrabrošću, izazovima i pustolovinama naš je današnji sugovornik. Vlasnik  je developerske agencije Mobile Peak GmbH u Njemačkoj, osnivač startup projekta, aplikacije Near Lock s više od milijun preuzimanja, suvlasnik startupa Bloom Diagnostics sa sjedištem u Beču, tehnologije koja pruža personaliziranu zdravstvenu dijagnostiku iz kapljice krvi, te suvlasnik coworking prostora u Zagrebu, Wespa Spaces. Osim što je poduzetnik i vizionar, Filip je i sportaš s impresivnim uspjesima - od poluprofesionalnog nogometa do natjecanja u snowboardingu kao član hrvatske reprezentacije. Zaljubljenik je u svijet akrobatike, gimnastike te kasnije u skokove u vodu, padobranstvo i skydiving, Filip je ostvario više od 700 skokova s padobranom. Kroz ovaj intervju istražit ćemo njegove priče o pomicanju granica, neslomljivom ljudskom duhu i hrabrosti koja ga je vodila kroz izazove i pustolovine života.

Filipe, možete li nam reći kako je sve počelo, što vas je inspiriralo da se počnete baviti skydivingom i kako ste krenuli s treninzima?

FD: Sloboda padanja kroz nebo nije bila samo želja za adrenalinom, to je ujedno i metafora za način život. Sve je počelo sa željom za iskustvom života izvan uobičajenog, za testiranjem vlastitih granica i života u njegovoj punini. Padobranstvo mi i danas simbolizira oslobađanje od mojih strahova i stalni izazov. Oduvijek sam znao da se želim baviti padobranstvom. Ne mogu točno opisati zašto, ali me nekako uvijek privlačila ta nevjerojatna sloboda slobodnog pada. Već sa šesnaest godina sam krenuo na tečaj padobranstva te od 18. godine do danas svake godine sa zadovoljstvom napravim barem nekoliko desetaka skokova. Dobro se sjećam prvih skokova i kako sam se osjećao i mentalno i fizički te mi je sa svakim skokom dolazio sve dublji osjećaj slobode i upoznavanja sebe.
 
Prvi skok padobranom, ljubav na prvi pogled

Kakav je bio vaš prvi skok? Možete li nam opisati tu eksploziju osjećaja kad ste prvi put osjetili slobodu padanja kroz zrak?

FD: Moj prvi skok bio je trenutak intenzivne jasnoće i uzbuđenja. Bila je to mješavina straha i uzbuđenja, tjelesni i mentalni izazov neusporediv s bilo čim drugim. Dok letiš kroz zrak, svijet ispod tebe izgleda udaljen i mali te imaš osjećaj ogromne slobode i potpune prisutnosti u trenutku. Kod prvog skoka sam imao osjećaj kao da se svijet i sve zaustavilo, ostavljajući samo vjetar i moje misli - u psihologiji se to zove stanje "flow-a".  Sve moje brige i strahovi ostali su na zemlji dok sam ja letio kroz zrak. Trenutak čiste slobode, osjećaj letenja koji do danas ne mogu usporediti s ničim drugim. Kao što bi vam većina padobranaca potvrdila - ta eksplozija osjećaja, od adrenalina do mirnog sereniteta lebdenja, bila je za mene transformativna.

 

Kada ste shvatili da se želite posvetiti skydivingu ozbiljnije i da to nije samo prolazna avantura, već vaša strast?

FD: Shvatio sam da se želim ozbiljnije posvetiti skydivingu kad sam u njemu prepoznao više od adrenalinom ispunjenog hobija. Ta strast prema letenju i osjećaju slobode u zraku pokazala se kao nešto što želim stalno istraživati i razvijati, daleko više od prolazne avanture. Spoznaja da skydiving nije samo prolazna avantura već moja strast, došla je postupno. Svaki skok produbio je moju strast i povezanost s tim sportom. Nije riječ samo o uzbuđenju; tu se radi o disciplini, koncentraciji, kondiciji, a tu je i zajednica iznimno zanimljivih pojedinaca i stalno nastojanje da se pomaknu granice. Postalo mi je jasno da je to više od avanture kada sam shvatio da neprestano razmišljam o sljedećem skoku i u mislima ponovno doživljavam taj jedinstveni osjećaj slobode. Skydiving je postao moja terapija, moj način traženja sreće i način kako mogu najlakše otpustiti nakupljeni stres. Postao je dio mog vlastitog identiteta i strasti u životu, a padobranci moja druga obitelj.

Kako se osjećate kad se nalazite na rubu aviona, spremni da skočite u neizvjesnost? Koje su vaše misli i osjećaji u tim trenucima?

FD: Na rubu aviona osjećaj je neopisiv. Misli i osjećaji koji prolaze kroz mene su mješavina strahopoštovanja, uzbuđenja i potpune slobode. U tim trenucima svaka briga nestaje, a ostaje samo čisti fokus na predstojeći skok. Osjećam kako adrenalin kola mojim venama pripremajući me za taj korak u neizvjesnost. To je trenutak kada se osjećam najživlje, spreman suočiti se s izazovom i prepuštajući se povjerenju u sebe i vještine koje sam razvio.

Koji je bio vaš najteži trenutak ili najveći izazov u skydivingu, i kako ste se nosili s tim? Postoji li trenutak kada ste osjetili strah ili sumnju u sebe u vezi s ovim sportom?

FD: Naravno, strah i sumnja su prirodni dio svakog izazova, pa tako i skydivinga. Ključno je suočavanje s tim emocijama. Razumijevanje i prihvaćanje straha kao dijela iskustva omogućilo mi je da ga prevladam. S vremenom, strah je postao manji, pretvarajući se u poštovanje prema tom sportu koje me motivira da budem što bolji. Suočavanje s osobnim strahovima i sumnjama u kontekstu skydivinga postalo je posebno izazovno nakon što sam izgubio nekoliko prijatelja padobranaca. Ti gubitci su mi, osim tuge, donijeli i duboku spoznaju o rizicima i važnosti poštovanja skydivinga u svim njegovim segmentima.

Kako izgleda vaša mentalna priprema prije skoka? Kako se nosite s stresom i tjeskobom koji mogu pratiti ovako ekstremne aktivnosti?

FD:  Nakon 700 skokova, prije bih to nazvao uzbuđenjem nego stresom ili tjeskobom. Što se tiče pripreme, redovito koristim vizualizaciju u kojoj u mislima detaljno prolazim kroz cijeli skok, od trenutka izlaska iz aviona do sigurnog slijetanja. To mi pomaže da osjetim uzbuđenje prije nego što se dogodi, pripremajući moj um i tijelo za iznimno brze događaje koji slijede. Takva ‘predskočna’ rutina omogućava mi da zadržim fokus i ostanem smiren istovremeno se radujući izazovu koji me očekuje.

Kako se skydiving uklapa u vašu svakodnevnicu, uz sve poslovne obaveze i izazove koje nose vaši poslovni projekti?

FD: Skydiving je postao sastavni dio mog života, ne samo kao hobi već kao ključan element mog mentalnog i fizičkog blagostanja. Uspijevam uskladiti tu strast s poslovnim obavezama kroz strogo upravljanje vremenom i prioritetima. Skydiving mi pruža mentalnu jasnoću i oslobađa me od stresa, što mi omogućuje da budem produktivniji u poslu. Redovito prakticiranje ovog sporta pomaže mi u održavanju ravnoteže između posla i privatnog života motivirajući me da budem efikasniji u svakodnevnim zadacima.

Uspon na Mont Blanc i trčanje s bikovima

Popeli ste se i na Mont Blanc, najzahtjevniji vrh Europe, i jedan od najviših uz Mount Elbrus. Kako su izgledale pripreme za uspon?

FD: Pripreme za uspon na Mont Blanc bile su poput avanture unutar avanture. Kombinirajući pripreme s poslom, umjesto klasičnih planinskih staza moje vježbalište bile su ulice Beča gdje sam satima trenirao penjući se po stepenicama i uzbrdicama. Svaki uspon bio je za mene korak bliže vrhu, a znoj uložen u pripremu donio mi je osjećaj  poštovanja prema planini koju sam namjeravao osvojiti. Ta neuobičajena metoda pripreme dodala je posebnu dimenziju ovom mom poduhvatu i učinila moj uspon na Mont Blanc ne samo tjelesnim već i mentalnim izazovom jer nisam bio siguran da li će se moje pripreme pokazati dostatnima.

Kao nekoga tko se vrlo aktivno bavi sportovima na dnevnoj razini što vas je iznenadilo u usponu na Mont Blanc?

FD: Uspon na Mont Blanc premašio je sve moje dosadašnje izazove, bez obzira što se gotovo  svakodnevno bavim nekim od sportova. Borba s visinskom bolešću uključujući mučnine i povraćanje bila je nepredviđena prepreka koja je testirala moje granice. No, uprkos tome, iskustvo je bilo nevjerojatno obogaćujuće. Naučio sam mnogo o sebi, svojoj izdržljivosti, snazi volje i sposobnosti suočavanja s nepredvidljivim okolnostima. Ovaj uspon također je i produbio moje poštovanje prema planinama i prirodi u cjelini.

Sudjelovali ste i u trčanju s bikovima. Taj običaj naziva se encinerro, i najpoznatiji takav odvija se u Pamploni.  Zagrade se staze koje su predviđene za encinerro, dobrovoljno prijavljeni punoljetni sudionici trče pred bikovima do koride. U encinerro svaki oblik nasilja je zabranjen pa čak i primiti bika za rep, a najvještiji okušavaju svoju brzinu, agilnost i hrabrost. Kako ste se odlučili sudjelovati u trčanju s bikovima i kako je to izgledalo?

FD: Odluka o sudjelovanju u trčanju s bikovima proizašla je iz želje za iskušavanjem vlastitih granica hrabrosti, brzine i agilnosti. Encierro u Pamploni pružio mi je jedinstvenu priliku za doživljaj čiste adrenalinske uzbuđenosti. Iskustvo je bilo kao ples na rubu provalije, spoj straha i oduševljenja. Ti trenuci kada osjećaš tutanj i dah bikova iza sebe sasvim su posebni i teško opisivi te u isto vrijeme testiraju našu tjelesnu spretnost i mentalnu snagu.

Pomicanje granica

Skyidiving podrazumijeva izloženost jakom vjetru, suncu i UV zračenju i općenito ekstremnim uvjetima u zraku. Kako brinete o vašoj koži u tim uvjetima?

FD: Tu bitku vodim već godinama korištenjem jakih SPF krema, glavnim oružjem u mom arsenalu zaštite kože, i NIVEA Creme. Bez zafrkancije, religiozno primjenjujem te kreme svakodnevno.

„.. jaka SPF krema,  glavno oružje u mom arsenalu zaštite kože, i NIVEA Creme. Bez zafrkancije, religiozno primjenjujem te kreme svakodnevno.“

Na kraju, možete li nam reći što vas motivira da nastavite skakati, iznova i iznova, i kako ta motivacija utječe na vaš život izvan skydivinga?

FD: Osim svega što sam već naveo, moja motiviranost velikim dijelom dolazi i od sasvim posebne zajednice koja prati ovaj sport. Upoznavanje zanimljivih ljudi iz raznih dijelova svijeta, s različitim pričama i strašću prema letenju, obogaćuje svaki skok. Ta me motivacija ne samo potiče da uvijek iznova ‘odlazim u visine’, već i oblikuje moj život izvan skydivinga učeći me mnogim vrijednostima poput odgovornosti,  zajedništva, poštivanja života i spremnosti za suočavanjem i savladavanjem novih izazova. 

Što vas inspirira i motivira u vašem životu izvan skydivinga? Koje knjige čitate, koje filmove gledate ili koje ljude pratite koji vas inspiriraju?

FD: U mom životu izvan skydivinga, inspiraciju i motivaciju pronalazim u različitim izvorima. Čitam knjige koje potiču na razmišljanje, koji istražuju ljudsku izdržljivost i prate inspirativne ljude iz raznih područja. Fasciniraju me priče o uspjehu, psihologiji, svemiru, inovacijama i prelaženju granica, bilo u znanosti, umjetnosti ili sportu. Želim duboko upoznati i razumjeti sebe, ali i ljude oko mene.  Sve to obogaćuje moj pogled na svijet i motivira me da težim izvrsnosti, kako u osobnom tako i u profesionalnom životu.

 

Kako putovanja utječu na vašu perspektivu i inspiraciju? Koja su vaša omiljena odredišta i kako putovanja obogaćuju vaš život i vašu strast prema ekstremnim sportovima?

FD: Putovanja imaju snažan utjecaj na moju perspektivu i inspiraciju, šireći mi um i omogućujući mi razumijevanje i prihvaćanje različitih kultura i načina života. Omogućuju mi da istražim nove kulture, upoznam zanimljive ljude i suočim se s novim izazovima. Omiljena odredišta su mi ona koja nude avanture u prirodi, poput planinarenja, ronjenja ili istraživanja divljina. Svako putovanje donosi nova iskustva koja obogaćuju moj život i dodatno potiču strast prema nepoznatom, nudeći mi novi pogled na svijet i sebe.

 

Gdje pronalazite inspiraciju za nove izazove u skydivingu? Kako se potičete da istražujete nove tehnike ili tehnologije u ovom sportu?

FD: Mene svaki iskorak, bilo na rubu aviona ili na vrhovima planina, potiče na razmišljanje o tome što znači živjeti ispunjen život, naglašavajući važnost balansa, upornosti i kontinuiranog učenja o sebi i svijetu koji nas okružuje. Za mene je jasno da je suština bavljenja ekstremnim sportovima i prihvaćanja novih izazova duboko povezana s osobnim razvojem, ravnotežom između posla i privatnog života te dubokom potragom za samospoznajom. Svako iskustvo, od skydivinga do trčanja s bikovima, nije samo stvar adrenalina već korak prema boljem razumijevanju i savladavanju sebe, širenju vlastitih  granica te pomoć u uspostavi harmonije između profesionalnih obaveza i osobnih strasti. Ovo moje putovanje naglašava važnost neprekidnog samo-poboljšanja, značenja i vrijednosti zajednice i neumornu potragu za srećom, ravnotežom i samospoznajom.

„Svako iskustvo, od skydivinga do trčanja s bikovima, nije samo stvar adrenalina već korak prema boljem razumijevanju i savladavanju sebe, širenju vlastitih  granica te pomoć u uspostavi harmonije između profesionalnih obaveza i osobnih strasti.„

Kao i Filip, NIVEA Creme također pomiče granice održivosti i kvalitete zaštite kože u svim uvjetima. Uvijek prisutna kao simbol pouzdane njege, omiljena krema sada dolazi u limenci od 80% recikliranog aluminija, pokazujući predanost prema očuvanju okoliša. Baš kao što Filip istražuje nove visine u svijetu sporta, NIVEA Creme se prilagođava novim zahtjevima održivosti, nastavljajući svoju tradiciju kvalitete i pouzdanosti.
Kroz Filipovu priču, vidimo kako hrabrost, izdržljivost i strast oblikuju život na nevjerojatne načine. Njegova sposobnost suočavanja s izazovima i neprekidnog traženja novih avantura inspirira nas da slijedimo svoje snove i da ne odustajemo od svojih ciljeva, bez obzira na prepreke koje se mogu pojaviti na putu. Filipov primjer pokazuje nam da je moguće ostvariti uspjeh u više područja života, ako se posvetimo svojim strastima s istinskom predanošću i hrabrošću. 

IG_Restyloh x Nivea_09
 

Fotografije: ustupio Filip Duvnjak iz vlastite arhive

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎