Search

Najbolje igre za razvoj kreativnosti kod predškolske djece

  • Podijeli na:
Najbolje igre za razvoj kreativnosti kod predškolske djece

Kreativnost je ključna komponenta razvoja djeteta, a igre su odličan način da se potakne ta kreativna strana. Za predškolsku djecu, igre koje potiču kreativnost trebaju biti jednostavne, zabavne i obrazovne. U tu svrhu razgovarali smo sa Brankom Đaković Bjelajac, odgojiteljicom sa 15 godina radnog iskustva u radu s djecom predškolske dobi. Gospođa Đaković Bjelajac završila je srednju Medicinsku školu i Učiteljski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. Odgojitelj je sa mnogim dodatnim edukacijama i diplomama, među ostalim i Montessori, odgojitelj je za djecu od 0-6 godina. 

 

Branka Dakovic Bjelajac1
 

Evo koje igre za razvoja kreativnosti kod predškolske djece predlaže.

Bojanje i crtanje

Bojanje i crtanje su osnovne igre koje potiču kreativnost kod predškolske djece. Dajte im bojice, flomastere, olovke i papir te pustite njihovu maštu i kreativnost da se izraze. Kroz ovu igru, djeca razvijaju fine motoričke vještine, uče prepoznavati boje i oblike te izražavaju svoje osjećaje kroz crtanje. Ključna pouka ove igre je poticanje djece da budu slobodna u svojem izražavanju i da cijene ljepotu umjetnosti.

Izrada maketa i sastavljanje slagalica

Izrada maketa i sastavljanje slagalica potiče kreativnost i razvoj prostornog razmišljanja kod predškolske djece. Djeca mogu koristiti različite materijale poput Lego kockica, drvenih slagalica ili recikliranih predmeta za stvaranje svojih kreacija. Ove igre potiču djecu da razmišljaju o oblicima, veličinama i kako različni dijelovi mogu biti povezani kako bi stvorili nešto novo. Ključna pouka ove igre je poticanje djece da budu inovativna i eksperimentiraju s različitim materijalima.

Simbolička igra

Simbolička igra je igra u kojoj djeca koriste svoju maštu da postanu različiti likovi i proživljavaju različite situacije ili „ prorađuju“ svoju svakodnevnicu. Možete pružiti djeci različne rekvizite poput kostima, igračaka ili kućanskih predmeta koji će im pomoći u ulozi koju žele igrati. Djeca se kroz ovu igru mogu pretvoriti u superjunake, princeze, znanstvenike ili bilo koji drugi lik koji ih zanima. Ključna pouka ove igre je razvoj empatije i razumijevanje različitih uloga i perspektiva.

Umjetničko recikliranje

Umjetničko recikliranje je igra u kojoj djeca koriste reciklirane materijale poput kutija, plastičnih bočica i starog papira da stvore umjetničke projekte. Kroz ovu igru, djeca razvijaju kreativnost i svijest o recikliranju i očuvanju okoliša. Ključna pouka ove igre je poticanje djece da razmišljaju o održivosti i kako mogu koristiti postojeće resurse za stvaranje nečeg novog i korisnog.

Pričanje priča

Pričanje priča je igra u kojoj djeca koriste svoju maštu da stvore vlastitu priču. Možete im dati slike ili igračke kao inspiraciju, a zatim ih potaknuti da ispričaju priču koristeći svoje riječi. Ova igra potiče razvoj jezičnih vještina, maštu i kreativno razmišljanje. Ključna pouka ove igre je poticanje djece da budu kreativni u izražavanju svojih misli i ideja.

U zaključku, igre su izvrsno sredstvo za razvijanje kreativnosti kod predškolske djece. Kroz bojanje, izradu maketa, pretvaranje, umjetničko recikliranje i pričanje priča, djeca razvijaju svoje kreativne sposobnosti, fine motoričke vještine, prostorno razmišljanje i jezične vještine. Ključna pouka ovih igara je poticanje djece da budu slobodna u svojem izražavanju, inovativna i svjesna važnosti očuvanja okoliša.

 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎