Search

Mentorstvo među ženama i druge teme u razgovoru sa Anom Gruden

  • Podijeli na:
Mentorstvo među ženama i druge teme u razgovoru sa Anom Gruden

Ana Gruden, diplomirana novinarka i dugogodišnja glavna urednica časopisa Zaposlena te direktorica tvrtke Zaposlena d.o.o., posvećena novinarka i vođa u promicanju ženskih prava i rodne ravnopravnosti. Kroz svoje dugogodišnje iskustvo u novinarstvu, Ana je postala glas ženske emancipacije i promicanja rodne ravnopravnosti u medijima. Kao glavna urednica časopisa Zaposlena, Ana vodi medij koji je ujedno i  platforma za osnaživanje žena u poslovnom svijetu. Njezina posvećenost ženskim pravima vidljiva je kroz brojne projekte koje je pokrenula, uključujući "Izbor za Ženu godine", koji već od 1995. godine nagrađuje žene koje su ostvarile značajan uspjeh u svojim karijerama.

Danas obilježavamo Dan žena na ReStyloh tako da razgovaramo upravo sa onim ženama koje nas svojim radom i uspjesima motiviraju, a svojom karizmom inspiriraju. O njihovim projektima možete pronaći mnoštvo inspirativnih informacija čim upišete njihovo ime u Google, i svakako ćemo danas razgovarati i o tome. Ali ovom prilikom željeli smo naglasak staviti na pitanja koja sačinjavaju svakodnevnicu. Zasigurno će vas razveseliti što o nekim svakodnevnim pitanjima razmišljaju žene kojima se divimo i koje nas inspiriraju.

Uz časopis, Ana vodi i tvrtku Zaposlena, koja se bavi izdavaštvom i pruža platformu za promociju ženskih glasova kroz različite publikacije. Osim časopisa Zaposlena, tvrtka izdaje i dva hotelska časopisa, Esplanade View i Dubrovački vrtovi sunca, pružajući ženama mogućnost da se izraze i promoviraju kroz različite sfere života.

Kao novinarka s više od 26 godina iskustva, Ana je intervjuirala brojne uspješne žene te istraživala teme koje se tiču ženskih prava, a aktivna je i kao aktivistica za rodnu ravnopravnost te je na poziv Europskog parlamenta i European Institute for Gender Equality (EIGE) izradila nekoliko izvještaja o stanju rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Najveći doprinos Ane Gruden u promicanju rodne ravnopravnosti leži u projektu "Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama", koji već šestu godinu povezuje mentorice i mentijke kako bi zajedno izgrađivale svoje karijere i razvijale svoje potencijale. Kroz ovaj projekt, Ana stvara prostor za podršku, inspiraciju i umrežavanje među ženama, osnažujući ih da ostvare svoje snove i ciljeve.

Svakako ćemo izdvojiti izbor za Ženu godine, vjerojatno i najelegantniji event na našim prostorima. Izbor za Ženu godine okuplja najveći raspon ženskog uspjeha i znanja te se na tu jedinstvenu večer okupe najuspješnije poduzetnice, doktorice, arhitektice, znanstvenice, profesorice, menadžerice, odvjetnice, novinarke i umjetnice razmjenjujući znanja i iskustvo na terasi hotela Esplanade na divnu zagrebačku ljetnu večer.

Svojim radom, Ana Gruden nije samo glas ženskih prava u medijima, već i inspiracija za mnoge žene koje teže ostvariti svoj puni potencijal. Njezina predanost promicanju rodne ravnopravnosti i podršci ženskom osnaživanju čini je ključnom figurom u borbi za jednakost spolova i izgradnji inkluzivnog društva. Pozvali  smo Anu na skroz drukčiji intervju, kratki leksikon povodom Dana žena, kako bi naše čitateljice mogle pronaći kako to izgleda pogled na neke svakodnevne teme žena kojima se divimo.

Profesionalni razvoj

Moj prvi projekt bio je časopis Zaposlena.

Sada sam glavna urednica časopisa Zaposlena, vodim razne projekte, uvijek vezane za osnaživanje žena.

Savjet za uspješan biznis: radi ono što voliš!

Savjet za osobu na početku karijere u tvom području. Štogod da radite, radite najbolje što možete – ne odnosi se na moje područje već općenito!

Knjiga koju sam pročitala a inspirirala me/otvorila nove vidike: jako mnogo sam knjiga pročitala, teško mi je izdvojiti jednu koja me inspirirala.

„Preporuči“ ženu u biznisu: Mogla bih preporučiti mnogo žena koje su uspješne u poslu i od kojih treba učiti, cijeli profesionalni život se bavim uspješnim ženama i zaista sam ih upoznala mnogo kojima se divim.

Moda

Održivost je bitna jer bez nje nema budućnosti za naše potomke.

ReStyloh voli jer potiče ljude na razmišljanje o održivosti u modi.

Modni savjet koji bi izdvojila: Uz dobre cipele i torbu, nije više važno što imate na sebi.

Zdravlje

Skincare savjet koji bi naglasila: čišćenje i njega lica bez iznimke.

Savjet za zdravlje i fizički fitness. Move with Nicole - ove vježbe su moje tijelo dovele u fizički balans više nego li bilo koja fizička aktivnost do sada, a cijeli život sam fizička aktivna.

Savjet za očuvanje emocionalnog i mentalnog zdravlja: Živi prema svojim uvjerenjima, ne tuđima.

Opuštanje, ljubav, sreća

Savjet za kvalitetne prijateljske odnose koji traju godinama: druži se s ljudima sličnima sebi, a sa različitima, samo povremeno. 

Najveća podrška mi je: mama, partner, kći.

Najdraže mjesto u Hrvatskoj: Zagreb

Opuštam se tako da: čitam, idem u kino ili u kazalište, ali i Netflix i HBO dolaze i obzir.

Volim čitati tiskane novine i dobre knjige.

Najveća inspiracija su mi žene!

Za kraj, u budućnosti planiram/želim osmisliti još neke projekte vezano za žene, napraviti franšize, usavršiti svoj talijanski.

Fotografije: ustupila Ana Gruden iz osobne arhive, Instagram


LINKOVI:
Časopis Zaposlena zapratite na Instagramu ovdje
I na Facebooku ovdje 
Na Linkedinu ovdje 
Zaposlena portal posjetite ovdje 
Anu Gruden zapratite na ReStyloh na njenom profilu ovdje 
 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎