Search

Ivana Stećuk svojim brendom FeedDogz kroz reciklažu spaja umjetnost i modu

  • Podijeli na:
Ivana Stećuk svojim brendom FeedDogz  kroz reciklažu spaja umjetnost i modu

Ivana Stećuk, magistra Grafike Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, nakon promatranja tekstilne industrije iz perspektive umjetnice poželjela je promjenu i kao odgovor ponudila vlastiti brend FeedDogz. FeedDogz je rođen iz teze “To mogu i ja” i vođen ljubavlju prema procesu stvaranja kroz reciklažu. Ivana će na A Sustainable Fashion Soirée-u u sklopu izložbenog dijela predstaviti svoje novo umjetničko djelo, a u razgovoru nam je otkrila detalje svog odnosa prema tekstilu, modi i održivosti.

Kada se razvio afinitet prema radu s tekstilom?

IS: Započelo je na trećoj godini fakulteta, na kojoj sam krenula ručno šivati instalacije i otiskivati grafičke tehnike na žuticu i slične materijale. Onda sam dobila svoj prvi auto (čitaj: šivaća mašina), naučila voziti uz pomoć roditelja i Youtube tutoriala i od tad mi je rad sa tekstilom primaran u izražavanju. Zanimanje za tkanine je oduvijek bilo tu, budući da sam od malena kopala po svom tavanu u potrazi za blagom. Volim krpe.

Gdje se preklapaju tvoj modni brend FeedDogz i osobni umjetnički rad Ivane Stećuk?

IS: Vjerujem da odgovor leži u recikliranju materijala. U umjetničkom radu i u svom modnom brendu veliku važnost pridajem DIY kulturi i 3R-u. Uvijek mi je bilo zabrinjavajuće koliko otpada nastane po završetku nekog rada.
FeedDogz je također platforma za kreativno izražavanje mene, mojih prijatelja i kolega, ali i mogućnost da spojim svoje umjetničke afinitete u cjelinu. Bilo da se radi o dizajnu, scenografiji, kostimografiji, grafici, crtežu ili slikarstvu FeedDogz je omogućio safe space za mene, moje prijatelje, i osobe koje su sudjelovale u projektima i kolekcijama kao modeli ili potrošači. Približilo me raznim ljudima iz različitih pozadina na način koji nisam mogla postići u art svijetu i uz sve to je strašno zabavno.

 

Kako bi opisala svoj osobni stil? 


IS: Mislim da bi ga bolje opisala moja mama haha.  U par navrata mi je rekla da izgledam kao šljapo, što me prije znalo natjerati na razmišljanje, a sada mi je samo zabavno i slatko. Volim oversized, da je udobno i „radničko“. Velika inspiracija su mi oduvijek bile stvari koje sam konzumirala kao mala (bilo da se radi o crtićima ili stripovima) te japanski časopis FRUiTS koji sam otkrila prije par godina i zaljubila se.

 

Kako je počela ljubav prema  secondhand odjeći i održivoj modi?

IS: Prema secondhand odjeći je krenula u srednjoj školi. Tad sam krenula eksperimentirati s osobnim stilom i zaključila da ću pronaći više toga što bih htjela nositi u secondhand dućanima nego u trgovinama. Ljubav prema održivoj modi se više stvorila iz bunta kada su me krenule gušiti stvari iz ormara i količina bezvezne odjeće koju smo posjedovali doma.

Kako održavaš odjeću, imaš li savjet za dugovječnost i kvalitetu odjeće koji bi rado  podijelila s čitateljima?

IS: Pokušavam birati odjeću koja je heavyweight i od prirodnih materijala, najviše pamuka. Održavam ju tako da  ju perem na nižim postavkama (30 - 40 stupnjeva) ukoliko je to moguće i obavezno imam različite stvari za različite namjene (odjeću za doma, za rad i odjeću koju nosim izvan kuće), makar se često zna desiti da odjenem stvari koje na kraju ipak uspijem slučajno uništiti bojama, drvofiksom ili izbjeljivačem. Ukoliko mi se sviđa neki print na odjeći i vidim da je taj komad proživio svoje, znam izrezati grafiku i koristiti ju kao zakrpu na nekom drugom odjevnom predmetu.

Kakve su tvoje shopping navike? Po kojem kriteriju biraš odjeću? Koja je glavna misao kojom se vodiš pri odabiru?

IS: Iskreno, u zadnje vrijeme, moje shopping navike su nikakve. Upravo mi se desilo da sam došla na zabrinjavajuće malen broj majica kratkih rukava pa sam išla u secondhand dućane s namjerom da uzmem nešto za sebe. Sada mi je glavna misao kojom se zapravo vodim FeedDogz -  ne gledam toliko više odjeću za sebe već za druge i što bih mogla upcycle-at.

 

Koji je tvoj najdraži secondhand komad odjeće? Ispričaj nam priču.

IS: Jako dugo vremena mi je najdraži komad odjeće bila svjetlo ružičasta oversized majica sa printom kombija i surf-daski. Pošto ju nisam odmah kupila opsjedala me tjedan dana te sam se odlučila vratiti u taj secondhand u nadi da ću ju pronaći. Bila je tamo i sretno smo živjele 5-6 godina dok ju nisam uništila bojom. Sad su mi najdraži komad kratke tamno plave široke Dickies hlače. Što ću, sucker sam za workwear.

Sezona je proljetnog čišćenja ormara, koji je jedan savjet koji ti  pomaže održavati organiziranost i preglednost ormara?

IS: Par puta godišnje vidjeti kakva je situacija u ormaru, ne samo na proljeće ili jesen. Manje je u većini slučajeva više i ako čuvaš određene stvari za određene događaje ili razdoblja – nemoj. Vjerojatno to nećeš nositi na toj večeri na moru ili za novogodišnji party 2029. ako već do sada nisi.
Radujemo se vidjeti Ivanin rad izložen u prostoru Galerije ALU 112 na  A Sustainable Fashion Soirée-u 18.4. !

FOTOGRAFIJE: ustupila Ivana Stećak iz vlastite arhive

LINKOVI: 
Ivanu Stećak možete zapratiti na njenom Instagram profilu ovdje. 
Brand Feed Dogz možete zapratiti na službenom Instagram profilu ovdje. 
 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎