Search

Ira Rumora o modi kao slobodi osobnog izražavanja.

  • Podijeli na:
Ira Rumora o modi kao slobodi osobnog izražavanja.

Na A Sustainable Fashion Soirée izlagati će i Ira Rumora, modna dizajnerica koja je 2019. pokrenula istoimeni brend te se od tada pretežito bavi izradom manjih kolekcija i šivanjem odjevnih predmeta po mjeri, zagovarajući pažljivu i sporu produkciju te izradu po narudžbi. Brend je dio STUDIO 23 32 kojeg također vodi dizajnerica te se studio pretežito bavi stylingom i kostimografijom ali i ostalim raznim projektima vezanim uz vizualne umjetnosti.

Kako je počela ljubav prema modi i stiliziranju?

IR: Iskreno ne sjećam se kako je počela samo znam da je oduvijek bila tu negdje, ponekad sam ozbiljna oko toga a ponekad ironična.

Što smatraš najvećom prednosti i najvećim izazovom modnog dizajna?

IR: Najveća prednost sloboda osobnog izražavanja, najveći izazov održivost koja se slaže s mojom estetikom.

 

Kako bi opisala svoj osobni stil?

IR: Uf nemam pojma, promjenjiv sigurno, ovisi kako se vidim koji dan.

Kako je počela ljubav prema secondhand odjeći i održivoj modi?

IR: Počela sam thriftat negdje u srednjoj školi jer nisam uspjela naći u fast fashion dućanima određene komade koji su mi tada bili hit a slična priča je i dan danas.

Kako biraš koje odjevne predmete izložiti na Sustainable Fashion Soiree, Spring 2024 i postoji li neki poseban kriterij kojeg se držiš pri odabiru?

IR: Izložit ću miks odjeće koji se sastoji od starih muških i ženskih kostima, privatne odjeće koju ne nosim dovoljno i nekih odjevnih predmeta koje sam izradila ili na faksu ili iz dosade na brzinu ili su stvari koje sam radila za Redizajn Market.

 

Kako održavaš odjeću, imaš li savjet za dugovječnost i kvalitetu odjeće koji bi rado podijelila s čitateljima?

IR: Pravilno skladištenje i održavanje, npr. umjetna koža i guma ne bi trebale biti izložene UV zrakama, zaštita od moljaca za vunu i svilu na svim mjestima skladištenja, brzi popravci tipa zamjena cifa, gumbi i slično može modernizirati neke stare komade, mirisne krpice ili jastuci s lavandom u ladicama.

Kakve su tvoje shopping navike? Po kojem kriteriju biraš odjeću? Koja je glavna misao kojom se vodiš pri odabiru?

IR: Kada kupujem privatno najčešće si postavljam pitanja tipa je li taj predmet nešto što bi mogla nositi i za 5-10 godina, zašto želim taj predmet i najčešće šta će mi taj predmet?

 

 

Koji je tvoj najdraži secondhand komad odjeće? Ispričaj nam priču.

IR: Trenutno jedan crno crveni moto kombinezon od najlona, nema neku priču ali ga jedva čekam koristit za stylinge.

Sezona je proljetnog čišćenja ormara, koji je jedan savjet koji ti pomaže održavati organiziranosti i preglednost ormara?

IR: Trenutno je situacija dosta neuredna pa sumnjam da sam sam najbolja osoba za pitati, što se tiče kostima podjela je muško/žensko, gornji/donji odjevni predmeti, potom duljina (rukava, hlača i slično) te na kraju po bojama.

FOTOGRAFIJE: Ustupila Ira Rumora iz vlastite arhive. Autor: Matej Jurjević

LINKOVI:

Zapratite Iru Rumoru na njenom Instagram profilu ovdje.

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎