Search

Savladajte vezanje kravate za sve prigode

  • Podijeli na:
Savladajte vezanje kravate za sve prigode

Bilo da tek počinjete nositi kravate ili ste ljubitelj kravata, savjeti u nastavku pomoći će vam da savladate nekoliko popularnih čvorova na kravati. Dolje navedeni čvorovi za vezanje razvrstani su po težini, počevši od popularnog čvora Four-in-Hand koji se lako svladava, a završava s izazovnijim duplim Windsor čvorom s rupicama. Sve što trebate za početak je kravata, košulja, ogledalo i malo strpljenja. Također provjerite jesu li vam ruke čiste i dobro njegovane kako biste zaštitili nježnu svilenu tkaninu svoje kravate.

Four-in-Hand čvor

Four-in-Hand je savršen čvor za kravatu za početnike koji nose kravatu. Čvor se lako veže, dobro drži oblik i dobro će pristajati uz većinu ovratnika košulja i kravata. Najstariji je od svih popularnih čvorova za kravatu koji su i danas u uobičajenoj upotrebi. Izmislili su ga britanski konjanici krajem 19. stoljeća koji su jednom rukom vezali svoje šalove, dok su drugom rukom držali četvero konja koji vuku kočiju – otuda i naziv četiri u ruci. Iako je ovaj čvor dovoljno jednostavan za vezanje jednom rukom, još uvijek je popularan i moderan čvor za kravatu koji je popularan izbor čak i za ljubitelje kravate. Najprikladniji je za tradicionalne prugaste kravate, kao što su britanske pukovnijske kravate, i formalne jednobojne kravate. Četiri u ruci najbolje izgledaju u kombinaciji s klasičnim košuljama koje imaju uski do srednji ovratnik ili kragne s kopčanjem.

 

 

Upute za vezanje Four-in-Hand čvora:

  • Podignite ovratnik, zakopčajte gornji gumb i položite kravatu oko vrata tako da široki kraj kravate visi 13 cm niže od uskog kraja. Provjerite je li unutarnji šav kravate okrenut prema vašem tijelu.
  • Postavite široki kraj kravate preko uskog kraja i omotajte okolo. Drugom rukom držite uski kraj prema dolje.
  • Zatim omotajte široki kraj preko uskog. Nemojte ga stezati, već napravite omču ispred nedovršenog čvora za kravatu.
  • Zatim provucite široki kraj kravate kroz razmak između nedovršenog čvora kravate i ovratnika. Zatim uzmite ovaj široki kraj kravate i provucite ga kroz petlju koju ste napravili u koraku #3.
  • Završno namjestite čvor, zategnite ga, centrirajte između ovratnika i okrenite ovratnik prema dolje. I to je to!

Half-Windsor čvor

Polu-Windsor čvor manji je brat popularnog Windsor čvora - također poznatog kao Double Windsor ili Full Windsor čvor. Polu Windsor je, baš kao i čvor Four-in-Hand, manji čvor za kravatu. U usporedbi s Four-in-Hand, polovica Windsora malo je deblja i malo šira. Vežite ovaj tip čvora za košulje srednje širine s raširenim ovratnikom.

Upute za vezanje polu-Windsor čvora:

  • Kao i sa svim čvorovima na kravati: podignite ovratnike, zakopčajte gumbe košulje i stavite kravatu oko vrata. Široki kraj kravate trebao bi visjeti oko 12 cm niže od uskog a unutarnja strana kravate trebala bi biti uz tijelo.
  • Provucite široki kraj kravate kroz razmak između vrata i kravate.
  • Povucite široki kraj kravate natrag prema naprijed. Lagano ga zategnite. Zatim uzmite ovaj kraj kravate i omotajte natrag iza uskog kraja kravate.
  • Zatim omotajte široki kraj kravate natrag preko prednjeg dijela uskog kraja. Nemojte čvrsto povlačiti, već napravite petlju na prednjem dijelu nedovršenog čvora.
  • Baš kao što ste učinili u koraku broj 2, povucite široki kraj kravate između ovratnika i kravate. Zatim povucite široki kraj kroz petlju koju ste napravili u koraku 4.
  • Završno namjestite polu-Windsor čvor i spustite ovratnike. Gotovo!

Dvostruki Windsor čvor

Dvostruki Windsor čvor, nazvan po vojvodi od Windsora, jedan je od najpopularnijih čvorova za kravatu, a to je i vrsta čvora koja se najčešće veže na pogrešan način. Ako volite simetričan izgled, kao i veći čvor na kravati, tada će Double Windsor biti pravi čvor za vas. To je savršen čvor za svečane košulje sa širokim ovratnikom. Budući da ova vrsta čvora zahtijeva dva omota, potrebna je veća duljina kravate. Zbog toga može biti teško vezati kravatu na pravu duljinu, tako da vrh kravate završava blizu središta kopče remena. To je osobito slučaj kada visoki muškarci ili muškarci s većim vratom pokušavaju vezati dvostruki Windsor čvor s kravatom uobičajene dužine. Ako vam ovo zvuči poznato, razmislite o nošenju XL kravata.

Upute za vezanje dvostrukog Windsor čvora:

  • Položite kravatu oko vrata tako da široki kraj kravate visi otprilike 15 cm duže od uskog kraja. Prekrižite široki kraj preko uskog kraja.
  • Provucite kravatu kroz razmak između vrata i nedovršenog čvora kravate. Povucite ga do kraja i zatim natrag iza uskog kraja.
  • Sada učinite istu stvar s druge strane.
  • Zamotajte široki kraj kravate natrag prema naprijed.
  • Povucite široki kraj natrag između vrata i nedovršenog čvora. Nemojte stezati, već napravite petlju ispred čvora.
  • Provucite široki kraj kravate kroz ovu omču.
  • Zategnite i konačno namjestite čvor. I gotovi ste!

 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎