Search

Koja je prava cijena naše odjeće – reći će nam Thinking Threads na eventu koji morate posjetiti

  • Podijeli na:
Koja je prava cijena naše odjeće – reći će nam Thinking Threads na eventu koji morate posjetiti

“Ovaj proizvod se zaljubio u tebe, daj mu priliku!”, “Uhvati proizvode na sniženju do čak 50 posto!”, “Pripremi se za sunčane ljetne dane s 15 posto popusta na ljetne stilove” - svakodnevno nas mame ovakvi i slični oglasi na raznoraznim aplikacijama za prodaju odjeće ili newsletterima modnih brendova na koje smo se pretplatili kako bismo uhvatili robu na sniženju.

Zbog takvih oglasa i konstantnih, velikih rasprodaja poput Crnog petka, čini nam se kao da se cijena odjeće može snižavati unedogled i da uvijek može i treba - jeftinije. Pritom ne razmišljamo o proizvodnji te odjeće, niti se pitamo kako je moguće da komad odjeće koji mora proći dug put od sirovine za tkanine do skladišta trgovina košta desetak eura ili manje.

Za proizvodnju odjeće potrebno je mnogo resursa - materijal, struja, boje, strojevi, transport, ljudski rad. Ako mi odjeću plaćamo jeftino, pravo pitanje je tko plaća stvarnu cijenu komada koje kupujemo te kako modni brendovi zarađuju prodajom jeftine robe koju nam plasiraju.

Pozadina proizvodnje je gruba - stvarnu cijenu odjeće najčešće plaćaju radnici koji ju izrađuju, jedva preživljavajući od bijednih plaća, svojim teškim radom po deset, dvanaest, pa čak i više sati dnevno. Plaćaju ju svojim zdravljem, a ponekad i životom. Mnoge tvornice smještene su u zemljama gdje je minimalna plaća jedva petina dostojanstvene plaće, odnosno plaće koja bi radnicima omogućila dostojanstven život. Stvarnu cijenu odjeće plaća i okoliš, jer je šteta od proizvodnje ogromne količine robe koja na kraju završava na otpadu i korištenja raznih toksičnih kemikalija, pogubna kako za nas, tako i za planetu.

 

 

Cijena brze mode stoga je jako visoka. Na događaju koji organiziraju Novi sindikat i Tena Lavrenčić (Thinking Threads) u coffee shopu Filteraj (adresa: Vlaška 10, Zagreb) publika će se moći informirati o šteti koju radi industrija brze mode. Pripremili su mini izložbu kroz koju će ilustrirati utjecaj teških uvjeta rada u tekstilnoj industriji na radnice, interaktivni kviz o tekstilnim materijalima i procesu proizvodnje, te panel na kojemu će se adresirati glavne probleme industrije brze mode.
Dođite kako biste dobili novu perspektivu za bolju budućnost i alternativu današnjoj modnoj industriji.

Vidimo se u Filteraju 12. rujna u 18 sati!

EVENT
Datum: 12. rujna 2024.
Vrijeme: 18 sati
Mjesto: Filteraj, Vlaška 10, Zagreb Maps upute pogledaj ovdje.     

FOTOGRAFIJE: Instagram, Thinking Threads, Photo by Rio Lecatompessy on Unsplash

LINKOVI:

Detalje eventa pogledajte ovdje.
Zapratite Thinking Threads ovdje. 
Zapratite Filteraj ovdje.
 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎