Search

Razgovarali smo s Damirom Ciglarem, pokretačem inicijative 'TRGni se za ravnopravnost'

  • Podijeli na:
Razgovarali smo s Damirom Ciglarem, pokretačem inicijative 'TRGni se za ravnopravnost'

„TRGni se za ravnopravnost, mjesto jednakosti je iza ugla“ slogan je pod kojim je išla akcija za ženska prava „Velikanke“. Razgovarali smo s Damirom Ciglar, osnivačem Imago reklamne agencije (odnedavno Imago Ogilvy), te jednim od osnivača agencije Hearth, organizatora akcije koji su odlučili promijeniti činjenicu da samo 2% ulica hrvatskih gradova nosi ime po ženama.  Žene su zaslužne za neka od najvećih književnih djela, društvenih postignuća i znanstvenih otkrića, i ovom akcijom željeli su upravo te žene učiniti vidljivima i to na mjestima koje simboliziraju zaslužne ljude kroz povijest, a to je Trg hrvatskih velikana. Smatrali su da se pod tim imenom  žene ne bi trebale samo podrazumijevati, a njihova peticija i prijedlog su bili da se Trg hrvatskih velikana ravnopravno podijeli i drugoj polovici da ime TRG HRVATSKIH VELIKANKI i onih koje će to tek postati.

Povodom Dana žena na ReStyloh smo razgovarali upravo sa ženama koje nas inspiriraju, ali krug nije potpun ukoliko ta podrška ne sačinjava sustave organizirane prema jednakopravnosti i podršku muških kolega. „Velikanke“ je upravo takva akcija, koja osvještava da imamo još puno prostora za napredak, da žene nemaju dovoljno podrške i prepoznatljivosti za svoj rad te smo na tu temu odlučili porazgovarati sa Damirom Ciglar, dobro poznatim imenom hrvatske kreativne scene, osnivačem jedne od najvećih kreativnih agencija u Hrvatskoj, Imago reklamne agencije. Od skromnih početaka kao kreativni studio 1992. godine, Imago je izrastao u vodeću agenciju u Hrvatskoj koja pruža potpune usluge, a svojim radom osvojio je najprestižnije reklamne nagrade i priznanja. Damir je ujedno i jedan od organizatora projekta „TRGni se za ravnopravnost“, odnosno kolokvijalno, 'Velikanke', https://velikanke.hr/.

Damire, kako ste došli na ideju za projekt "Velikanke" i što vas je inspiriralo da se angažirate u stvaranju veće vidljivosti i priznanja za doprinos žena u hrvatskoj povijesti i društvu?

DC:
Radeći na projektu 'Jezik ravnopravnosti', s kojim smo htjeli osvijestiti društvo da je spolna neravnopravnost ukorijenjena već u našem jeziku u kojem ne postoje ženske inačice muških imenica, naišli smo na istraživanje koje je pokazalo neprihvatljivu razliku u imenovanju javnih prostora (ulica, trgova, parkova) po zaslužnim ženama (u Zagrebu je taj postotak ispod 2%, dok ima niz gradova u Hrvatskoj koji nemaju niti jednu ulicu imenovanu po ženi). 'Velikankama' smo htjeli skrenuti pozornost na tu neravnopravnost, ali i konkretno 'raspoloviti' inače simetričan Trg hrvatskih velikana, te drugoj polovici dati ime Trg hrvatskih velikanki (i onih koje će to postati), dajući tako nadu generacijama koje dolaze da se takva neravnopravnost veće više biti prisutna u društvu, te da će zaslužne buduće velikanke dobiti priznanje kakvo zaslužuju i u imenovanju javnih gradskih prostora.

Kako planirate osigurati da se projekt "Velikanke" nastavi baviti dugoročnim ciljevima ženske emancipacije, vidljivosti i priznanja, te kako se nadate da će ovaj projekt potaknuti društvene promjene koje će rezultirati većim uvažavanjem i poštovanjem žena u javnom prostoru i društvu u cjelini?

DC:

Ponajprije, projekt još uvijek traje i smatrati ćemo ga završenim tek kada se promjena imena stvarno i dogodi – iako je ime uvršteno u popis potencijalnih imena za buduća imenovanja i preimenovanja, samo preimenovanje dijela Trga se još uvijek nije dogodilo. Ideja s konkretnim projektom jest proširiti ga na druge gradove, jer je problem u većini hrvatskih gradova isti ili veći. Projekt smo krajem prošle godine pokrenuli i u Sarajevu, https://velikanke.ba/, gdje također očekujemo njegovu finalizaciju. 
Iako ovo možemo smatrati simboličkim promjenama, nije jedini cilj fizičko imenovanje prostora, već osvješćivanje društva o problemu koji ne zvuči toliko velikim koliko perceptivno utječe na razmišljanje o položaju žene u društvu, a samim time i na još uvijek podređenu ulogu žene u našem društvu.

 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎