Search

Prednosti maslinovog ulja za vašu kožu

  • Podijeli na:
Prednosti maslinovog ulja za vašu kožu

Maslinovo ulje je glavna namirnica koja je poznata po svojim zdravstvenim prednostima u našoj prehrani. Ispostavilo se da može biti jednako koristan i za našu kožu. 

Maslinovo ulje bogato je vitaminima i antioksidansima, a povezano je s poboljšanom hidratacijom kože, učinkom protiv starenja i ublažavanjem oštećenja uzrokovanih suncem. Maslinovo ulje se može koristiti na koži samostalno ili kao dio proizvoda za njegu kože kao što su sredstva za čišćenje lica ili losioni.

Ovaj članak govori o prednostima i rizicima nanošenja maslinovog ulja na kožu.

Dobrobiti maslinovog ulja za kožu

Maslinovo ulje prepuno je zdravih vitamina, masti i antioksidansa, a te komponente mogu pridonijeti zdravijem izgledu kože. Vlaži kožu zadržavanjem vlage, a njegovi antioksidansi mogu pomoći u ublažavanju znakova starenja.

Trenutno znamo za sljedeće dobrobiti maslinovog ulja za kožu:

  • Vlaži kožu: Maslinovo ulje sadrži skvalen i vitamin E. Skvalen podupire zadržavanje vlage u koži, dok vitamin E povećava sposobnost kože da upija i zadržava vodu.
  • Smanjuje znakove starenja: Maslinovo ulje je bogato antioksidansima. Ovi spojevi mogu se boriti protiv oksidativnog stresa, koji je povezan sa starenjem kože. Također mogu povećati kolagen u koži.
  • Pomaže u čišćenju kože: Budući da slično privlači slično, maslinovo ulje se može koristiti za otapanje masnih ostataka na koži. Ipak, može se koristiti za uklanjanje određenih vrsta šminke—posebice vodootpornih proizvoda.
  • Pospješuje zacjeljivanje rana: Maslinovo ulje također ima protuupalna i antimikrobna svojstva, što može pomoći u zacjeljivanju rana. Studije pokazuju da bi maslinovo ulje moglo pospješiti zacjeljivanje dijabetičkih čireva na stopalima i spriječiti dekubituse.

Nuspojave maslinovog ulja

Iako se maslinovo ulje može pohvaliti mnogim zdravstvenim prednostima, nije za svakoga. Višak masnoće na vašoj koži može dovesti do začepljenja pora i izbijanja akni. Također može iritirati vašu kožu. Preliminarna istraživanja sugeriraju da lokalna primjena maslinovog ulja može oštetiti barijeru kože, potencijalno dovodeći do osjetljive kože i atopijskog dermatitisa.

Maslinovo ulje treba koristiti s oprezom ako imate osjetljivu kožu. Općenito ga treba izbjegavati za kožu dojenčadi jer može ometati njihovu kožnu barijeru.

 

 

Kako ga koristiti

Postoje dva načina da počnete uključivati ​​maslinovo ulje u svoju rutinu njege kože. Prvo, možete ulagati u proizvode koji maslinovo ulje navode kao glavni sastojak. Sada postoji mnogo sredstava za čišćenje lica, sapuna i hidratantnih krema koji koriste maslinovo ulje kao sastojak. Druga mogućnost je da iskoristite maslinovo ulje koje vam se trenutno nalazi na polici u kuhinji.

Maslinovo ulje kao hidratantna krema za tijelo

Kako koristiti maslinovo ulje kao ovlaživač kože:

  • Odlučite se za kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje bez kemijskih dodataka.
  • Nanesite malu količinu na kožu nakon čišćenja—malo može pomoći.
  • Obrišite sav višak ulja čistim ručnikom. Uklanjanje viška ulja važno je jer pomaže u sprječavanju začepljenja pora od ulja. Začepljene pore mogu dovesti do prištića.

Maslinovo ulje kao hidratantna krema za lice

Maslinovo ulje se može koristiti kao dio dnevne njege kože ili po potrebi kada vam je koža suha. Nanesite tanak sloj za hidrataciju lica nakon čišćenja. Maslinovo ulje pomaže u zadržavanju vlage, stoga ga koristite nakon nanošenja losiona i prije šminke. Ako svako jutro nanosite kremu za sunčanje, nježno nanesite tanak sloj maslinovog ulja neposredno prije kreme za sunčanje i utapkajte sav višak.

 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎