Search

Mirjana Mikulec o 18 godina nagrađivanog dizajna interijera, uspjehu i životu

  • Podijeli na:
Mirjana Mikulec o 18 godina nagrađivanog dizajna interijera, uspjehu i životu

Povodom Dana žena vodimo vas u svijet dizajna s Mirjanom Mikulec, jednom od najistaknutijih dizajnerica interijera u Hrvatskoj i šire. Njezin nevjerojatan talent i strast prema stvaranju prostora koji odišu elegancijom, inovacijom i funkcionalnošću i njen studio za dizajn interijera koji ove godine slavi 17 godina postojanja sa svojim timom od 30 kreativnih stručnjaka, stvaraju nevjerojatne prostore koji nadahnjuju i osvajaju prestižne nagrade.

Danas obilježavamo Dan žena na ReStyloh tako da razgovaramo upravo sa onim ženama koje nas svojim radom i uspjesima motiviraju, a svojom karizmom inspiriraju. O njihovim projektima možete pronaći mnoštvo inspirativnih informacija čim upišete njihovo ime u Google, i svakako ćemo danas razgovarati i o tome. Ali ovom prilikom željeli smo naglasak staviti na pitanja koja sačinjavaju svakodnevnicu. Zasigurno će vas razveseliti što o nekim svakodnevnim pitanjima razmišljaju žene kojima se divimo i koje nas inspiriraju.

Mirjana se educirala na sveučilištu National Design Academy u Ujedinjenom Kraljevstvu, a njezin studio  dizajna interijera već je nekoliko puta nagrađivan prestižnom European Property Awards nagradom te German Design Award i BIG SEE nagradama. Pokrenula je sajam interijera u Areni Zagreb i time stvorila platformu koja okuplja najbolje domaće i inozemne proizvođače te ljubitelje arhitekture i dizajna. Osnovala je i Školu za dizajn interijera u Zagrebu koja pruža mladima priliku da razviju svoj kreativni potencijal i stvore svoj vlastiti pečat u svijetu dizajna. Uz sve to Mirjana je također autorica popularne TV emisije koja se već 13 godina emitira na RTL Televiziji u Hrvatskoj. Njezine knjige o interijerima postale su must have na policama mnogih ljubitelja dizajna. Kroz svoj rad Mirjana  uistinu inspirira mlade ljude da sanjaju velike snove i slijede svoju strast.

Mirjanu smo povodom Dana žena na ReStyloh pozvali na skroz drukčiji intervju, kratki leksikon, kako bi naše čitateljice mogle pronaći kako to izgleda pogled na neke svakodnevne teme žena kojima se divimo. Neke teme koje bi se mogle otvoriti uz jednu kavicu s Mirjanom Mikulec.

Profesionalni razvoj

Moj prvi projekt bio je uređenje vlastitog stana u potkrovlju! To sam radila još za vrijeme školovanja, a u isto vrijeme sam napravila svoje prve posjetnice i dijelila sam ih svima; i poznatima i nepoznatima! Uskoro je stigao prvi klijent, a nakon toga sam zaposlila i prvog arhitekta u svojoj tvrtki.

Sada sam poduzetnica. 17 godina uspješnog poslovanja je iza mene!

Savjet za uspješan biznis: nikada se ne treba bojati neuspjeha jer to je ono iz čega učimo! Strah je nešto što nas koči i često se nađeno u situaciji da kažemo da sam barem probao. Samo trebamo biti dovoljno hrabri da napravimo prvi korak prema cilju koji imamo, čak i kada je prvih koraka nekoliko. Jedno ne ne zatvara vrata, upravo suprotno; otvara beskonačno mnogo drugih mogućnosti.

Savjet za osobu na početku karijere u tvom području:  nikad ne prihvaćajte ne kao odgovor i hrabro koračajte prema svom cilju.

Knjiga koju sam pročitala a inspirirala me/otvorila nove vidike: „Povijest pčela!“ Priča o ljudskoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i načinu na koji je sve povezano s prirodom. Stvarno me šokirala, otvorila mi oči i nagnala me da razmislim o temeljnim uvjerenjima i odnosima prema planeti. Moramo se mijenjati kako bi budućnost za našu djecu i planetu bila bolja.

„Preporuči“ ženu u biznisu. Stvarno mi je teško izdvojiti samo jednu! Radim s toliko divnih žena i poduzetnica, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, i svaka od njih me inspirira na svoj način. Svaka od nas ima svoju priču o uspjehu, ali i neuspjehu, a njihova postignuća uvijek su mi inspiracija. 

Moda

Održivost je bitna jer osim što je postala ultimativni trend, kao i u svijetu uređenja interijera, održivost u modi znači postavljanje standarda za  bolju budućnost. Trebamo li stvarno mijenjati svoj stil svake sezone i prilagođavati se trendovima koje diktiraju fast fashion brendovi? Mislim da ne, jer odraz dobrog stila nisu komadi koje svi nose, već outfiti koji imaju vaš pečat. Svjesni smo negativnog utjecaja sezonskih trendova, količina otpada koju stvaramo je nezamisliva, a promicanje održivosti u svim segmentima života postalo je ključno u svim industrijama. Moramo misliti na bolju budućnost za našu djecu i naš planet.

ReStyloh volim jer vi ste domaći pokret prema svjesnijem načinu života! U Hrvatskoj se ta sustainability kultura tek budi, a ReStyloh je nepresušan izvor inspiracije i savjeta za sve one koji odluče biti dio važne promjene; održive mode.

Modni savjet koji bi izdvojila: Svaki dobar stil započinje dobrim basic komadima koji su uvijek nosivi, a uz promjenu samo nekih detalja postiže se skroz novi izgled outfita. Ulažite u dobre i kvalitetne komade, osobito torbe i cipele jer one stvarno mogu trajati vječno. I kada možete, odaberite pre-loved komade. 

rsz_mirjana_mikulec_foto_darko_mihalić_7
 

Zdravlje

Skincare savjet koji bi naglasila: dobra hidratantna krema i skidanje šminke prije spavanja čine ogromnu razliku! Ja uz sebe uvijek imam plavu Niveu, koža mi je suha, osobito kada puno vremena provodim u avionu, tako da najčešće posežem za njom. 

Savjet za zdravlje i fizički fitness: ostanite aktivni, ne zaboravite piti dovoljno vode i pojedite tu kockicu čokolade o kojoj maštate cijeli dan. Nikada si ne treba skroz uskratiti mala zadovoljstva.

Savjet za očuvanje emocionalnog i mentalnog zdravlja: slušajte svoje tijelo i isključite se. Uzmite par sati za sebe, svoju obitelj, daleko od mobitela, laptopa, TV-a i obveza koje vas čekaju.

Opuštanje, ljubav, sreća

Savjet za kvalitetne prijateljske odnose koji traju godinama: iskrenost i podrška; bez toga nema pravih “odnosa”.

Najveća podrška mi je moja obitelj.

Najdraže mjesto u Hrvatskoj: Istra, posebna i drugačija.

Opuštam se tako da: često su to putovanja, prvenstveno u Pariz koji mi je kao drugi dom. U Zagrebu je to vrijeme provedeno s mojom obitelji, daleko od telefona, kamera i obaveza.

Volim čitati: jako volim istinite priče i knjige koje mi daju inspiraciju i snagu za moje poduzetničke poduhvate. Dobro, moram priznati da volim prolistati i dobar časopis o dizajnu interijera ili odjeći. 

Najveća inspiraciju su mi: Putovanja! Veliku količinu inspiracije pronalazim baš u Parizu. kada sam tamo kao da me preplavi kreativni val i uvijek se vratim puna ideja i napunjenih baterija.

Za kraj, u budućnosti planiram/želim: biti zdrava i još dugo raditi! Imam toliko ideja i planova za budućnost, a jedva čekam podijeliti ih s vama!

 

Fotografije: ustupila Mirjana Mikulec, autor: Darko Mihalić, Ivan Črepić

Zapratite Mirjanu Mikulec na Instagramu ovdje.
O radu i dizajnu interijera Mirjane Mikulec pročitaj ovdje.

Ukoliko želiš primati obavijest kada Mirjana Mikulec prodaje svoju pre-loved odjeću zaprati je na ReStyloh profilu ovdje.

 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎