Search

Marija Margareta Klika osnivačica Kind PR agencije o održivom poslovanju i održivom stilu života

  • Podijeli na:
Marija Margareta Klika osnivačica Kind PR agencije o održivom poslovanju i održivom stilu života

Danas razgovaramo s Marijom Margaretom Klikom, osnivačicom Kind PR agencije. S magisterijem političkih znanosti sa Sveučilišta u Zagrebu, naša gošća nije samo stručnjakinja za održivo poslovanje, već i za odnose s javnošću. Kao suosnivačica platforme THE GREEN HUB potiče održiv način života i ekološke alternative. Također je organizatorica mnogih evenata, nudi komunikacijska rješenja za klijente iz raznih industrija, ali i provodi edukacije iz područja održivog poslovanja. Mi ćemo u ovom intervjuu razgovarati o toj fuziji života između korporativnog svijeta, aktivizma, mode i osobnog vremena i stila. Pridružite nam se kako bismo saznali više o njezinim stručnim područjima i strastvenom angažmanu.

Marija, s obzirom da te svi poznaju prvotno kao osnivačicu i direktoricu KIND PR agencije, možeš li nam reći kako je nastala ideja o osnivanju agencije?


MK: Zapravo THE GREEN HUB je bio prvi. Prvo sam sa partnericama pokrenula tu platformu koja se fokusira na održivo poslovanje, a onda sam se odlučila i na taj korak otvaranja vlastite PR agencije. Želja mi je bila stvoriti malu boutique PR agenciju koja može klijentima nuditi sveobuhvatna komunikacijska rješenja. U KINDU se trudimo pričati dobre i pozitivne priče u javnosti.

Uz KIND PR, suosnivačica si i Green HUB organizacije, uz kolegicu Tihanu Veljačić, kako je nastala ideja o osnivanju Green HUBa?


MK: Ideja je nastala dok sam još radila u agenciji Dialog komunikacije i kada sam primijetila da sve više klijenata želi raditi projekte koji su vezani uz održivo poslovanje. Kako bi im mogla pružiti što bolja rješenja često sam brainstormala s Tihanom iz inicijative Ditch Plastic Croatia čije je znanje o ekologiji i zaštiti okoliša nepresušno. Tako je i došlo na kraju do ideje, htjela sam da osnujemo platformu koja će spojiti komunikacijski konzulting s eko konzultingom i nuditi klijentima što bolja rješenja. Tu ideju smo izložile Marini Čulić Fischer iz Dialoga i nastala je platforma THE GREEN HUB u kojoj se nalaze KIND PR; Dialog komunikacije i Ditch Plastic Croatia. Klijentima nudimo organizaciju održivih team buildinga, provodimo program Eko zelenog ureda te držimo predavanja na temu zaštite okoliša za zaposlenike kompanija.

Kako je započela tvoja osviještenost o važnosti i nužnosti održivog življenja?

MK: Zapravo je moja bliska prijateljica Tihana koja mi je i partnerica u platformi THE GREEN HUB najviše pridonijela tome da počnem razmišljati i živjeti što je održivije moguće. Ne tvrdim da sam sve uspjela promijeniti, ali stvarno puno više vodim računa o mnogim stvarima. Ono što sam promijenila tiče se kupovine robe, to sam stvarno svela na minimum, većina moje robe je s buvljaka, imam nešto second handa, trudim se izbjegavati jednokratnu plastiku, nosim platnene vrećice svuda sa sobom, koristim organsku i certificiranu kozmetiku, eko deterdžente, trudim se ne bacat hranu, rekla bih čak da sam time i najviše opsjednuta. Puno je toga što sam promijenila, a opet nekad imam osjećaj da ni to nije dovoljno i da može još bolje i više.

Kao osoba koja se bavi održivim poslovanjem što smatraš da je najveća prednost održivih strategija za poduzeća?

MK: Mislim da je dobro da kompanije prepoznaju važnost održivog poslovanja, da to postane dio njihovog DNK.  Sukladno tome, mislim da je važno da strategiju razvoja svog poslovanja baziraju na zaštiti okoliša.  Okretanje na održivost omogućuje kompaniji bolje pozicioniranje među potrošačima, ali i potencijalnim zaposlenicima. To samo može biti win-win situacija ako se dobro i kvalitetno posveti tome.

Kako izgleda dan jedne poduzetnice, majke, supruge? Pjesma kojom započinješ dan? Kava koju piješ? Omiljeni prizor ujutro? I gdje se najviše mogu implementirati neke navike koje dovode do kvalitetnijeg održivog življenja?

MK: Ludo i nezaboravno. Dijete mi ide u prvi razred, posinak na prvu godinu faksa tako da su jutra jako hektična.  Svako jutro počinje s kavom koja se obavezno pije bez šećera i mlijeka. Pokušavam izbjegavati jednokratne kapsule tako da koristim kavu u zrnu. Što se glazbe tiče ona je moja najveća ljubav i većinom odabirem slušati glazbu sa svoje kolekcije CD-a ili ploča. U posljednje vrijeme najviše slušam Pearl Jam i ne biste vjerovali Rage against the machine, ali uvijek se tu ubace i klasici poput Claptona, Crosby, Still, Nash and Young i Boba Dylana kojeg obožavam.

Jedan throwback - što si mislila da ćeš biti kada odrasteš?

MK: Predsjednica države, ali stvarno, pitajte bilo kojeg mojeg prijatelja iz djetinjstva. To me je jako dugo držalo, još uvijek nisam odustala od tog sna, ha, ha.

Kako provodiš slobodno vrijeme? Da li si city ili nature osoba kada biraš putovanja?

I jedno i drugo, ja sam tip osobe kojoj je uvijek bilo bitno samo negdje otputovati, nikad nisam nešto posebno birala, bitno da se ide. Otkako radim ovaj posao počinjem definitivno više promišljati o prijevozu te općenito utjecaju turizma na okoliš te sukladno tome počinjem i sve više cijeniti prirodu, ljepote predivnih krajolika, planina, toliko toga imamo, a ne znamo cijeniti i čuvati.  

Omiljeno mjesto na koje si otputovala?

MK: Ako bih morala neko putovanje izdvojiti onda bi to bila Madeira na kojoj sam bila na bračnom putovanju i Istanbul kojeg sam posjetila s čak 8 prijateljica. To je stvarno bilo putovanje za pamćenje.

Omiljeni prizor koji mi uljepša dan…

MK: Živim na brdu tako da je prizor koji mi uljepša svaki dan je pogled na Medvedgrad kad šećem psa.

Kada otvorim ormar prvo…

MK: ….pomislim sva sreća da nema moljaca.

„Nemam što za obuć“ osjećaj rješavam tako da…

MK: obučem nešto crno ili nazovem prijateljicu Hanu mog najdražeg/najvećeg kritičara.

Kada pogledaš unatrag na svoj stil što ga je najviše definiralo?

MK: Ležernost, meni je najbitnije da mi je ugodno u onom što nosim, ako to nije tako onda sam nezadovoljna.

Kakvo je stanje u tvom ormaru? Kako organiziraš svoj ormar?

MK: Dosta dobro, relativno posloženo, prvo idu hlače, zatim košulje, pa haljine te sakoi. Na ladicama su majice i traperice i to je više-manje to. Svakih mjesec do dva se znam rješavat robe jer dijelim na buvljacima tako da uvijek nekako ima mjesta.

Savjet koji bi dala za bolju organizaciju ormara?

MK: Manje je više.

Kako biraš što ćeš nositi taj dan?

MK: Na temelju onog gdje idem, ako je to privatna obaveza onda su to tajice, traperice, majice, ako je poslovna prigoda onda je to sve isto, ali ubacim sako😉

Kako je izgledao tvoj prvi business dress code outfit?

MK: Ajme sjećam se kao danas. Radila sam kao dadilja jednoj divnoj djevojčici kada sam dobila posao u PR agenciji. I onda sam jamrala kako nemam što obuči prvi dan za posao i divna žena kod koje sam radila mi je posudila svoje crne hlače i plavu košulju – ovo je stvarno true story. Naime, tada sam bila u svojoj hippie i grunge fazi i domet mi je bila neka lijepa haljina u ormaru. Došla sam na posao cijela „fancy“obučena, a kad ono taj dan sam bila najbolje obučena od svih, tako da sam ubrzo shvatila da se fino oblačimo samo za sastanke s klijentom😊

Marija Margareta Klika 2
 

Što ti je najvažnije kada kupuješ novi odjevni predmet?

MK: Da je veličina dobra😉, obzirom da skoro pa nikad ne idem u dućane i da ako i kupujem naručujem online onda mi je odabir dobre veličine postao krucijalan, do sad moram priznat da nikad nisam fulala.

Outfit kojim se najviše ponosiš, za koju prigodu si ga nosila i zašto?


MK: Vjerojatno onaj za vjenčanje, jer nije bila tipična vjenčanica. I za to je opet zaslužna prijateljica Hana koja je u očaju da neću ništa imati za obući prošla cijeli Zagreb i našla predivnu suknju.

Poznata osoba čijem se stilu diviš?

MK: Sviđa mi se stil Victorie Beckham, simple yet classy.

Što ti je najljepše na stilu suprotnog spola? A koje odjevne predmete najmanje voliš vidjeti na osobama suprotnog spola?

MK: Volim ležerni stil kod muškarca, kad izgleda dobro kao da nije ni 5 minuta proveo tražeći što će obući. Mogu reći da ne volim vidjeti muškarce u odijelima u nekim prigodama kada to stvarno nije potrebno, daj se opusti…isto vrijedi i za one špic cipelice s malom peticom, to mi je horor.

Omiljeni odjevni predmet koji si kupila kao secondhand?

MK: Ajme ima ih toliko, jedan od novijih najdražih mi je baš ulov sa Restyloh buvljaka, HM kratka suknja, genijalna je.


Kada bi uhvatila zlatnu ribicu koja ostvaruje želje vezano za stil i garderobu, koju želju bi poželjela?

MK: Za početak da imam stila, ha, ha

Što te privuklo na ReStyloh?

MK: Cijela filozofija, mislim da je to ono što nam je potrebno i što je definitivno budućnost.

Kako vidiš budućnost održivosti?

MK: Nadam se da će se kružna ekonomija pokazati kao ekonomija budućnosti, a to se odnosi i na budućnost održivosti. Sve što se proizvede da se može i na neki način ponovno upotrijebiti.

Omiljeni modni dizajner?

MK: Marija Kulušić definitivno, ona je točno ono želim od dizajnera, inovativna, kreativna, promišlja o održivosti, pravo osvježenje na sceni.

Omiljeni trend u modi?

MK: Oversized.

Omiljena knjiga?

MK: Franny and Zooey od Sallingera, uvijek i zauvijek.

Misao vodilja u životu ti je…

MK: Sve je moguće, samo treba biti uporan.

Kada mi je i najtužniji dan ova pjesma me „podigne“…

MK: Ajme im ih toliko, glazba je moja najveća ljubav, ako me nešto može podići to je Even flow od Pearl Jama.

Za kraj navedi jedan modni savjet koji spasi svaki dan:

MK: S crnim nikada ne možeš pogriješiti.

Marija, hvala ti što si nam dala malu predodžbu kako izgleda stil i svakodnevnica komunikacijske stručnjakinje, ekološke aktivistice, majke, supruge i poduzetnice. Mislim da mi svakako želimo još jedan intervju, s malo više detalja o održivosti u svakodnevnim aktivnostima i potrošačkim odabirima.  A sve koji žele u budućnosti biti obaviješteni kada Marija izbaci svoje preloved komade odjeće možete chekirati ovdje
 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎