Search

Manuela Šola: 20 godina uspješnog poduzetništva i crtice iz života

  • Podijeli na:
Manuela Šola: 20 godina uspješnog poduzetništva i crtice iz života

Manuela Šola, osnivačica Komunikacijskog laboratorija već 20 godina uspješno vodi jednu od najprepoznatijih agencija za odnose s javnošću , Komunikacijski laboratorij, i primjer je uspješne poslovne žene koja svojim djelovanjem inspirira druge.

Danas obilježavamo Dan žena na ReStyloh tako da razgovaramo upravo sa onim ženama koje nas svojim radom i uspjesima motiviraju, a svojom karizmom inspiriraju. O njihovim projektima možete pronaći mnoštvo inspirativnih informacija čim upišete njihovo ime u Google, i svakako ćemo danas razgovarati i o tome. Ali ovom prilikom željeli smo naglasak staviti na pitanja koja sačinjavaju svakodnevnicu. Zasigurno će vas razveseliti što o nekim svakodnevnim pitanjima razmišljaju žene kojima se divimo i koje nas inspiriraju.

Nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, odlučila se usavršavati na Školi za osobni i organizacijski razvoj te Londonskoj školi za odnose s javnošću (LSPR), prije nego što je osnovala vlastitu komunikacijsku agenciju - Komunikacijski laboratorij. Njezin rad nije ograničen samo na poslovne uspjehe. Manuela je aktivna članica raznih strukovnih udruženja poput Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruge za odnose s javnošću, te sudjeluje u različitim inicijativama za unapređenje ženskog poduzetništva. Kroz svoj rad, ona promovira ideju ravnoteže između poslovnog uspjeha i obiteljskog života.

Uz poštovanje koje uživa u poslovnom svijetu, Manuela je primila brojna priznanja i nagrade za svoj doprinos industriji. Njezina posvećenost i strast prema radu, kao i njena sposobnost usklađivanja obaveza, čine je istinskom inspiracijom za sve žene koje žele ostvariti uspjeh u poslu, ali i zadržati životnu ravnotežu.

Pozvali smo Manuelu na kratki leksikon intervju povodom Dana žena, kako bi naše čitateljice mogle pronaći kako to izgleda pogled na neke svakodnevne teme žena kojima se divimo. Neke teme koje bi ste rado upitale na kavi sa Manuelom Šolom.

Manuela Šola4
 

Profesionalni razvoj

Moj prvi projekt bio je dodjela nagrada Vidi, rad na projektu za informatički časopis koji je prije 20ak godina nagrađivao najbolje web stranice i projekte.

Sada sam General Manager u agenciji Komunikacijski laboratorij koja zapošljava 24 stručnjaka za odnose s javnošću i uspješno posluje 20 godina.

Savjet za uspješan biznis je pronaći ono što voliš i tome se posvetiti. Putem se nauči mnogo, ima puno uspona i padova, ali ako nema strasti onda je prezahtjevno.

Savjet za osobu na početku karijere u tvom području upornost i dosljednost su ključni, a na samom početku važno je biti svjestan da odnose koje gradiš, gradiš za cijeli život.

Knjiga koju sam pročitala a inspirirala me/otvorila nove vidike je knjiga „Žene koje trče s vukovima“.

„Preporuči“ ženu u biznisu. Svaka kolegica, bez obzira je li na istom radnom mjestu, u nadređenom položaju ili čak u nižem, nosi sa sobom jedinstvena iskustva, vještine i perspektive. Suradnja i dijalog šire horizonte znanja i potiču raznolikost u poslovnim strategijama. Pritom, osluškivanje njihovih priča i razmišljanja pruža priliku za zajedničko učenje i međusobno razumijevanje, čime se jača timsku dinamiku i stvara inkluzivno radno okruženje.

Moda

Održivost je bitna jer ima dugoročan utjecaj na životnu sredinu, društvo i ekonomiju.

ReStyloh volim jer podržavam koncept recikliranja i ponovne upotrebe, čime se smanjuje negativni utjecaj na okoliš koji proizlazi iz proizvodnje novih proizvoda.

Modni savjet koji bi izdvojila je da umjesto kupnje velike količine jeftine odjeće, ulažemo u visokokvalitetne komade koji će trajati. Ovaj pristup čini svaki ormar održivijim i dugoročno štedi novac, a i vodi do boljeg stila.

Zdravlje

Skincare savjet koji bi naglasila je da briga o koži počinje u dvadesetima, te da osim onoga što koristimo od kozmetike je jako važno kako i živimo i što unosimo u sebe.

Savjet za zdravlje i fizički fitness je postaviti realne i mjerljive ciljeve te redovan raspored spavanja za regeneraciju. To može pomoći u održavanju motivacije i praćenju napretka.

Savjet za očuvanje emocionalnog i mentalnog zdravlja je da svatko treba pronaći aktivnosti koja ga opušta. Bilo da je to čitanje, slušanje glazbe, gledanje filma ili šetnja prirodom, odmor je ključan za očuvanje mentalnog zdravlja.

Opuštanje, ljubav, sreća

Savjet za kvalitetne prijateljske odnose koji traju godinama. Cijenite različitosti jer mogu obogatiti prijateljske odnose.

Najveća podrška su mi roditelji, partner i prijatelji. Roditelji mi oduvijek pružaju osjećaj samopouzdanja, sigurnosti i pripadnosti. Oni su takozvano „sigurno mjesto“ za koje znaš da su uvijek tu.

Najdraže mjesto u Hrvatskoj su mi otoci Lopud i Vis.

Opuštam se tako da čitam, putujem, planinarim.

Volim čitati sve – od beletristike, publicistike pa do poslovne literature.

Najveća inspiracija mi je sve što me okružuje, a to me ujedno i inspirira. U različitim trenucima trudim se samoj sebi dati što mi treba, nekad su to putovanja, a nekad samoća.

Za kraj, u budućnosti planiram nastaviti razvijati se - i svoje interese i posao koji radim. Trenutno uživam i uvijek sam otvorena za nove prilike i iskustva koja će me dalje oblikovati, doprinijeti mom osobnom i profesionalnom rastu.

Fotografije: ustupila Manuela Šola iz osobne arhive.
Zapratite Manuelu Šola na njenom Instagram profilu.
Zapratite Komunikacijski laboratorij na Linkedinu.
Zapratite Manuela Šola na njenom ReStyloh profilu.

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎