Search

4 neodoljiva jesenska recepta s bućom

  • Podijeli na:
4 neodoljiva jesenska recepta s bućom

Kad se lišće počne zlatiti, a zrak zamiriše na cimet i pečene kestene, znamo da je stigla sezona buće — kraljice jeseni. Ova svestrana namirnica nije samo simbol listopada, već i nutritivna bomba: bogata je vitaminima A, C i E, a siromašna kalorijama. Donosimo ti četiri najbolja recepta koji spajaju udobnost doma, toplinu začina i sezonsku inspiraciju.

Krem juha od buće, đumbira i kokosovog mlijeka

Sastojci:

  • 1 srednja buća
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica organskog kokosovog ulja
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka
  • Komadić svježeg đumbira
  • Himalajska sol, svježe mljeveni papar, prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:
Na kokosovom ulju poprži luk i češnjak dok ne omekšaju, dodaj narezanu buću i kratko propirjaj. Ulij kokosovo mlijeko i malo vode, pa ubaci naribani đumbir. Kuhaj dok buća ne omekša, zatim izmiksaj u blenderu u savršenu kremu. Pospi sjemenkama buće i par kapi hladno prešanog bučinog ulja.
Savršeno za večeri kad ti treba nešto nježno, hranjivo i cozy.

pumpkin-soup.jpg

Njoki s umakom od pečene buće i kadulje

Sastojci:

  • 400 g veganskih njoka
  • ½ pečene buće
  • 2 žlice organskog maslinovog ulja
  • Šaka svježe kadulje
  • 1 žlica nutritivnog kvasca (za sirasti okus, veganska alternativa za parmezan)
  • Sol i papar

Priprema:
Pečenu buću izmiksaj s maslinovim uljem i malo vode dok ne dobiješ glatki umak. Na tavi poprži listiće kadulje dok ne postanu hrskavi, dodaj umak i kratko prokuhaj. Umiješaj kuhane njoke i pospi nutritivnim kvascem.
Rezultat: kremasto, aromatično jelo koje bi moglo proći i kao jesenska pasta u plant-based restoranu u Berlinu.

pumpkin-gnocchi-1.jpg

Veganski pumpkin pie bez šećera

Sastojci:

  • 200 g organskog pirovog brašna
  • 80 g kokosovog ulja
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 400 g pirea od pečene buće
  • 200 ml kokosovog vrhnja
  • 2 žličice mješavine začina za pitu od buće (cimet, đumbir, klinčić, muškatni oraščić)

Priprema:
Od brašna, kokosovog ulja i malo vode umijesi prhko tijesto. Pire od buće pomiješaj s vrhnjem, javorovim sirupom i začinima. Nadjev stavi u tijesto i peci 45 minuta na 180°C.
Ova pita ne sadrži rafinirani šećer, ali ima onaj „hug in a slice” efekt koji ti treba svake jeseni.

pumpkin-pie.jpg

Pumpkin spice latte (veganska verzija koja miriše na cozy)

Sastojci:

  • 1 šalica organskog bademovog mlijeka
  • 1 žlica pirea od buće
  • ½ žličice začina za buću
  • 1 žličica javorovog sirupa
  • 1 espresso shot (ili cikorija napitak za bezkofeinsku verziju)

Priprema:
Sve zagrij u lončiću, promiješaj pjenjačom i prelij u šalicu. Pospi cimetom i uživaj u svom bio&bio barista momentu — bez plastike, bez stresa, 100% prirodno.

pumpkin-latte.jpg

Buća je nevjerojatno svestrana – jednako dobra u slanim i slatkim jelima. Ovi recepti spajaju tradiciju i suvremenost, mirise doma i zdravu dozu sezonskog hygge-a. Jesen jednostavno nema bolji okus.

FOTOGRAFIJE: Pinterest

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎