Kad se lišće počne zlatiti, a zrak zamiriše na cimet i pečene kestene, znamo da je stigla sezona buće — kraljice jeseni. Ova svestrana namirnica nije samo simbol listopada, već i nutritivna bomba: bogata je vitaminima A, C i E, a siromašna kalorijama. Donosimo ti četiri najbolja recepta koji spajaju udobnost doma, toplinu začina i sezonsku inspiraciju.
Priprema: Na kokosovom ulju poprži luk i češnjak dok ne omekšaju, dodaj narezanu buću i kratko propirjaj. Ulij kokosovo mlijeko i malo vode, pa ubaci naribani đumbir. Kuhaj dok buća ne omekša, zatim izmiksaj u blenderu u savršenu kremu. Pospi sjemenkama buće i par kapi hladno prešanog bučinog ulja. Savršeno za večeri kad ti treba nešto nježno, hranjivo i cozy.
Njoki s umakom od pečene buće i kadulje
Sastojci:
400 g veganskih njoka
½ pečene buće
2 žlice organskog maslinovog ulja
Šaka svježe kadulje
1 žlica nutritivnog kvasca (za sirasti okus, veganska alternativa za parmezan)
Sol i papar
Priprema: Pečenu buću izmiksaj s maslinovim uljem i malo vode dok ne dobiješ glatki umak. Na tavi poprži listiće kadulje dok ne postanu hrskavi, dodaj umak i kratko prokuhaj. Umiješaj kuhane njoke i pospi nutritivnim kvascem. Rezultat: kremasto, aromatično jelo koje bi moglo proći i kao jesenska pasta u plant-based restoranu u Berlinu.
Veganski pumpkin pie bez šećera
Sastojci:
200 g organskog pirovog brašna
80 g kokosovog ulja
2 žlice javorovog sirupa
400 g pirea od pečene buće
200 ml kokosovog vrhnja
2 žličice mješavine začina za pitu od buće (cimet, đumbir, klinčić, muškatni oraščić)
Priprema: Od brašna, kokosovog ulja i malo vode umijesi prhko tijesto. Pire od buće pomiješaj s vrhnjem, javorovim sirupom i začinima. Nadjev stavi u tijesto i peci 45 minuta na 180°C. Ova pita ne sadrži rafinirani šećer, ali ima onaj „hug in a slice” efekt koji ti treba svake jeseni.
Pumpkin spice latte (veganska verzija koja miriše na cozy)
Sastojci:
1 šalica organskog bademovog mlijeka
1 žlica pirea od buće
½ žličice začina za buću
1 žličica javorovog sirupa
1 espresso shot (ili cikorija napitak za bezkofeinsku verziju)
Priprema: Sve zagrij u lončiću, promiješaj pjenjačom i prelij u šalicu. Pospi cimetom i uživaj u svom bio&bio barista momentu — bez plastike, bez stresa, 100% prirodno.
Buća je nevjerojatno svestrana – jednako dobra u slanim i slatkim jelima. Ovi recepti spajaju tradiciju i suvremenost, mirise doma i zdravu dozu sezonskog hygge-a. Jesen jednostavno nema bolji okus.
Zanimljivo događanje pod nazivom Hyatt Wedding show, održano prošlog vikenda u novootvorenom zadarskom hotelu, pokazalo je da hotel pruža savršenu kulisu za elegantne svadbene svečanosti i tako smješta Zadar na mapu najpoželjnijih morskih destinacija za vjenčanja
SPAR Vital PURE proizvodi razvijeni su prema najvišim standardima kvalitete, bez umjetnih aroma i konzervansa, a brojni od njih nose i oznaku BIO, što ih čini pouzdanim i sigurnim izborom za sve koji žele obogatiti svoju svakodnevnu prehranu BIO dodacima.
Upotrebljavamo vlastite kolačiće i kolačiće trećih strana kako bismo poboljšali vaš doživljaj i naše usluge. Nastavkom pregledavanja stranice smatramo da prihvaćate njihovu uporabu.