Search

Tips & tricks profesionalnih barmena za koktele kod kuće

  • Podijeli na:
Tips & tricks profesionalnih barmena za koktele kod kuće

Priprema ukusnih koktela nije samo vještina, već i umjetnost. Za postizanje vrhunskih rezultata, važno je imati odgovarajući set za izradu koktela i poznavati trikove koje profesionalni barmeni koriste kako bi svoje napitke učinili nezaboravnim. U ovom članku, spomenuti ćemo sve potrebne alate i opremu za izradu koktela, te podijeliti nekoliko tajni koje će vam pomoći da postanete majstor izrade koktela.

Oprema za izradu koktela

Kako biste uspješno pripremali koktele kod kuće, bitno je imati odgovarajući set alata. Evo popisa osnovne opreme koja će vam biti potrebna:

1. Mjerna čaša: Mjerna čaša je ključni alat za precizno doziranje sastojaka u koktelima. Postoje različite vrste mjernih čaša, uključujući one s unutarnjim oznakama za mjerenje, te one s različitim kapacitetima. Klasična mjerna čaša obično ima kapacitet od 30 ml i 60 ml, što je idealno za mjerenje tekućina kao što su alkohol, sokovi i sirupi.

2. Muddler: Muddler je alat za gnječenje sastojaka, kao što su svježe voće, listovi mente ili šećer, kako biste oslobodili arome i okuse. To je neophodan alat za pripremu koktela kao što su mojito ili caipirinha.

3. Shaker: Shaker je ključni alat za miješanje i hlađenje sastojaka u koktelima. Postoje dva glavna tipa shakera - Boston shaker (koji se sastoji od dva dijela - čaše i čelika) i cobbler shaker (koji ima integriranu cjediljku). Oba tipa su učinkovita, pa odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

4. Cjediljka: Cjediljka se koristi za filtriranje koktela dok se izljeva iz shakera u čašu. To sprječava ulazak leda i ostalih nepoželjnih čestica u napitak. Cobbler shaker već ima ugrađenu cjediljku, ali ako koristite Boston shaker, trebat ćete cjediljku zasebno.

5. Barska žlica: Barska žlica je dugačka i tanka žlica koja se koristi za miješanje koktela u staklenkama ili čašama. Osim toga, može se koristiti i za pažljivo i slojevito dodavanje sastojaka na vrhu koktela.

6. Strainer (double strainer): Double strainer ili dvostruka cjediljka je korisna zaštita od sitnih čestica koje bi mogle proći kroz običnu cjediljku. Često se koristi u pripremi koktela sa svježe iscijeđenim voćem ili biljem.

7. Ledena kocka: Led je neizostavan sastojak u mnogim koktelima. Imajte na umu da nije samo bilo koji led dobar. Velike kocke leda su idealne jer sporije tope, čime održavaju napitak hladnim bez razvodnjavanja.

 

 

 

8. Sokovnik: Sokovnik je koristan alat za izradu svježih sokova iz citrusa kao što su limun, naranča i grejp. Svježi sokovi dodaju svježinu i okus vašim koktelima.

9. Posuđe za posluživanje: Imati lijepu kolekciju čaša za različite vrste koktela i napitaka je također važno. Klasične čaše za martini, viski, šampanjac, highball i lowball, kao i čaše za pivo i vino, bit će vam korisne.

10. Bocu za miješanje: Bocu za miješanje koriste barmeni za pripremu koktela bez upotrebe shakera. Ovo je koristan alat za koktele koji se miješaju, a ne tresu.

 

 

Trikovi profesionalnog barmena

Sada kada smo razgovarali o osnovnom setu alata za izradu koktela, vrijeme je da se upoznate s nekim trikovima koje profesionalni barmeni koriste kako bi svoje koktele učinili posebnim.

1. Pravilno miješanje i hlađenje: Kada miješate koktel, to trebate učiniti dovoljno dugo kako biste postigli ravnotežu okusa i osigurali da se sastojci dobro sjedine. Miješanje koktela obično traje oko 15-20 sekundi, a potrebno je dovoljno leda kako bi se napitak ohladio i razrijedio.

2. Layering/ slojevito dodavanje je tehnika koja se koristi kako bi se različiti slojevi sastojaka očuvali u koktelu. Da biste postigli ovaj efekt, koristite stražnji dio bar žličice kako biste polako ulijevali sastojke na vrh koktela. Najčešće se koristi u koktelima kao što je Pousse-Café.

 

 

3. Završna nota: Dodavanje završne note u obliku kore naranče ili kapi gorkog biljnog likera poput Angostura bitters može značajno poboljšati okus i miris koktela. Nježno prskanje kore naranče iznad koktela oslobađa njena esencijalna ulje, dajući koktelu svježu aromu.

4. Upotreba svježih sastojaka: Svježi sastojci su ključni za dobar koktel. Korištenje svježe iscijeđenih sokova, svježeg voća i svježih biljaka, poput mente ili bosiljka, dodaje bogatstvo okusa i osvježenje vašim koktelima.

 

 

5. Prilagodba slatkoće i kiselosti: Pravilno balansiranje slatkoće i kiselosti ključno je za savršen koktel. Ako vam koktel izgleda preslatko, dodajte malo svježeg limunovog soka kako biste uravnotežili okuse.

6. Prezentacija: Prezentacija je također važna. Upotrijebite dekorativne elemente kao što su kolutići limuna, trešnje maraschino ili kriške voća kako biste svoje koktele učinili vizualno privlačnijima.

 

 

7. Pravilno posluživanje: Posluživanje koktela na pravilan način također je važno. Koristite odgovarajuće čaše za svaku vrstu koktela i poslužite ih na temperaturi na kojoj se najbolje ističu.

Izrada koktela može biti izazovan, ali i zabavan proces. S pravim setom alata i malo prakse možete postati majstor izrade koktela u vlastitom domu. Slijedite savjete i trikove koje smo podijelili u ovom članku kako biste svoje koktele pretvorili u prava remek-djela. Sjetite se da je ključ uspjeha svježi sastojci, precizno mjerenje i strast prema izradi koktela. Nema ništa bolje od uživanja s društvom u savršenom koktelu koji ste sami pripremili.

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎