Search

O najboljim domaćim organskim vinima razgovarali smo s vinskim znalcem Domagojem Ivetom

  • Podijeli na:
O najboljim domaćim organskim vinima razgovarali smo s vinskim znalcem Domagojem Ivetom

Organsko vino nadmašuje standardno vino bilo koji dan u tjednu. Ali i sam način proizvodnje organskog vina također doprinosi njegovoj privlačnosti.

Dok se standardna vina masovne proizvodnje proizvode od voćnih kultura koje su najviše kemijski prskane od svih voćnih kultura koje se uzgajaju, organska vina se proizvode od grožđa uzgojenog na farmama koje obično koriste biodinamičke metode uzgoja, kako bi svoje usjeve dovele do punog procvata.

Postupci organskog uzgoja štede okoliš. Organski poljoprivrednici rade s prirodom, a ne protiv nje. Koriste pokrovne usjeve kako bi privukli kukce koji jedu bube koje oštećuju plodove (umjesto da prskaju pesticide). Za gnojidbu zemlje koriste životinjsko gnojivo (umjesto kemijski dobivenih gnojiva). Svjesni su potrebe za očuvanjem vode. Oni koriste mnoge obnovljive resurse koje imaju na raspolaganju. Prakticiraju plodored kako bi se zemlja odmorila. Kao rezultat toga dobije se tvrđe grožđe koje je otpornije na bolesti. Pognojeno, snažno gornje tlo koje je sposobno proizvoditi izvanredan urod vina iz godine u godinu. Upravljani sustav protiv korova i insekata koji ne zahtijeva od vinogradara da nosi rukavice i masku dok nadzire proces.

Organsko vino je bolje za vaše zdravlje

Upijanje manje kemikalija nije jedini razlog zašto biste trebali piti organsko vino.

Od organskog vina manje boli glava, djelomično zbog toga što nema niti jedan kemijski dodatak kao konvencionalno vino, što znači da čisti sok od grožđa ulazi u vaše tijelo (za razliku od konvencionalnog vina koje ima do 70 dodatnih sastojaka, uključujući – ali ne ograničavajući se na – sumporni dioksid, konzervanse, boje i šećer). Organsko vina nadmašuju i crna vina kada je riječ o zdravlju. Zašto? Zato što je razina resveratrola koju standardna crna vina sadrže (što ih čini tako dobrima za vas) zapravo 80% niža od razine resveratrola koja se nalazi u organskim vinima.

Kako bi malo više saznali o popularnosti organskih vina na domaćem tržištu nazvali smo vinskog znalca Domagoja Ivetu i upitali nekoliko pitanja.

 

Domagoj Iveta
 

S obzirom na rastući trend održivosti u svijetu u svim segmentima od mode do hrane i pića primjećuje li se i na domaćem tržištu porast trenda održivosti?

DI: Kako se trendovi i interesi ljudi mijenjaju u svim ostalim aspektima društva tako se i vinski svijet prilagođava istima. Ekološka proizvodnja je sve više prisutna i sve više se na raznoraznim etiketama traži taj mali zeleni simbol sa zvjezdicama. 

Po čemu se eko vina razlikuju od standardnih vina? 

DI: Eko vina su vina koja dolaze iz vinograda u kojima se ne koriste umjetna gnojiva i pesticidi. Takva vina su prava preslika terroira iz kojeg dolaze i to se osjeti u svakoj kapljici. 

Koja domaća vina iz eko proizvodnje bi ste izdvojili za one koji do sada nisu kušali organska vina?

DI: Evo 3 vina koja nose eko oznaku a preporučio bi ih svakome da proba:

Enjingi Bijelo Venje

Ovo veliko vino dolazi iz Kutjeva. Kupaža 5 sorti sa istoimenog položaja. Graševina, Rajnski rizling, Pinot sivi, Traminac i Sauvignon Blanc iz kasne berbe daju jedno doista puno vino zlatne boje koje je kompleksno i voćno, ali daje lagane tercijalne note od odležavanja u hrastu.

 

 

Rizman Tribidrag 

Iz vinogorja Komarna dolazi ovaj mali dio Hrvatske vinske povijesti. Zinfandel, Primitivo, Crljenak Kaštelanski ili vam Tribidrag sve označava istu sortu koja dolazi iz Dalmacije. Ovo vino je duboke rubin boje i ima strukturu i snagu pratiti najbolje odreske. Dodatnu voćnu notu mu dodaje Tempranilo koji se u manjem postotku nalazi u vinu.

 

 

Clai Ottocento Bijeli

Ovo jedinstveno orange vino dolazi iz Istre. Kupaža je Malvazije, Pinota sivog i Sauvignon blanca. Macerirani su odvojeno, potom su odležali dvije godine u hrastovim bačvama. Daju intezivno iskustvo, bogato aromama i snažnijeg tijela. Zasigurno vino za uživanje.

 

 

Mogao bih nabrojati još 50 etiketa, ali ova tri sam izdvojio po svom ukusu. Živjeli.

Mi smo se ljubazno zahvalili gospodinu Iveti na razgovoru i zasigurno ćemo idućih dana na policama potražiti ova hvaljena organska vina. 

 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎