Kako smanjiti korištenje plastike u kuhinji? Savjeti Tihane Veljačić
By ReStyloh
sij. 30, 2025
Podijeli na:
Tihana Veljačić, pokretačica inicijative Ditch Plastic Croatia, poznata je po svom angažmanu u borbi protiv plastičnog onečišćenja i promicanju ekološki osviještenog načina života. Kao edukatorica o klimatskim promjenama, eco mama i strastvena zagovornica održivih rješenja, Tihana dijeli svoja iskustva sa putovanja i svakodnevnog života kroz Instagram vodič za low-tox život bez plastike. Nedavno je podijelila praktične savjete kako koristiti manje plastike u kuhinji i koje su bolje alternative.
Koliko plastike koristimo u kuhinji?
Plastika je učestao dio moderne kuhinje, ali njezina štetnost za zdravlje i okoliš sve je više predmet zabrinutosti. Mnoge plastične posude i pribor sadržavaju kemikalije poput bisfenola A (BPA) i ftalata, koje mogu prodrijeti u hranu, posebno kod visokih temperatura. Osim toga, plastika se razgrađuje u mikroplastiku, koja završava u hranidbenom lancu i predstavlja rizik za zdravlje ljudi i ekosustava.
Jednostavne zamjene za plastične predmete u kuhinji
Tihana savjetuje da svoju kuhinju učinite sigurnijom za sebe i svoju obitelj te ekološki prihvatljivijom uz sljedeće zamjene:
Plastične kuhače i špatule
Zamijenite ih drvenim, bambusovim ili metalnim priborom. Plastika, u dodiru s toplinom, ispušta štetne kemikalije poput ftalata u hranu.
Plastične posude za čuvanje hrane
Odaberite staklene posude jer ne sadržavaju BPA i druge štetne spojeve koji mogu prodrijeti u hranu, osobito ako je vruća.
Plastična folija za omatanje
Umjesto nereciklabilne plastike, koristite višekratne pamučne folije premazane pčelinjim voskom.
Plastične daske za rezanje
Drvene ili bambusove daske su bolja opcija jer se pri rezanju na plastičnim daskama stvaraju čestice mikroplastike koje unosimo u organizam kroz hranu.
Non-stick tave
Umjesto tava s neprianjajućim slojem koji može sadržavati „vječne kemikalije“ (PFOA, PTFE), odaberite posuđe od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza.
Zašto je ovo važno?
Mnoge od ovih kemikalija su hormonalni ometači koji mogu narušiti ravnotežu hormona u tijelu. Istraživanja povezuju izloženost ovim tvarima s problemima plodnosti, metaboličkim poremećajima, oštećenjem jetre, pa čak i određenim vrstama raka.
Malim promjenama do velikog utjecaja
Promjene ne moraju biti drastične. Svaka mala prilagodba u kuhinji doprinosi zdravijem kućanstvu i manjoj količini otpada. Zamjenom nekoliko ključnih kuhinjskih predmeta možete značajno smanjiti unos štetnih kemikalija i smanjiti negativan utjecaj na okoliš.
Podijelite svoja iskustva sa vašim prijateljima i inspirirajte druge na putu prema održivijem životu!
ORIGINALNI POST: autorica Tihana Veljačić, osnivačica Ditch Plastic Croatia; video snimak „Kako smanjiti plastiku u kuhinji?“ pogledajte na sljedećem linku https://www.instagram.com/p/DFbGcwIM8Ie/
Zagrebačka ugostiteljska scena bogatija je za novo mjesto koje spaja vrhunsku specialty kavu, inovativne koktele i primamljive gastro zalogaje. Falko, smješten nadomak Maksimira, svojim jedinstvenim konceptom već privlači ljubitelje dobrog okusa i opuštene atmosfere.
Jedna od najvećih hotelskih grupacija na svijetu, Kerzner International, u svibnju ove godine u Crnoj Gori otvara svoj prvi SIRO hotel u Europi. Kompanija, koja se u svom portfelju može pohvaliti s prestižnim hotelima kao što su One&Only, Atlantis, Rare Finds i drugi, ekskluzivno je najavila početak rezervacija za SIRO BOKA Place
Upotrebljavamo vlastite kolačiće i kolačiće trećih strana kako bismo poboljšali vaš doživljaj i naše usluge. Nastavkom pregledavanja stranice smatramo da prihvaćate njihovu uporabu.