Search

Kako smanjiti korištenje plastike u kuhinji? Savjeti Tihane Veljačić

  • Podijeli na:
Kako smanjiti korištenje plastike u kuhinji? Savjeti Tihane Veljačić

Tihana Veljačić, pokretačica inicijative Ditch Plastic Croatia, poznata je po svom angažmanu u borbi protiv plastičnog onečišćenja i promicanju ekološki osviještenog načina života. Kao edukatorica o klimatskim promjenama, eco mama i strastvena zagovornica održivih rješenja, Tihana dijeli svoja iskustva sa putovanja i svakodnevnog života kroz Instagram vodič za low-tox život bez plastike. Nedavno je podijelila praktične savjete kako koristiti manje plastike u kuhinji i koje su bolje alternative.

Koliko plastike koristimo u kuhinji?

Plastika je učestao dio moderne kuhinje, ali njezina štetnost za zdravlje i okoliš sve je više predmet zabrinutosti. Mnoge plastične posude i pribor sadržavaju kemikalije poput bisfenola A (BPA) i ftalata, koje mogu prodrijeti u hranu, posebno kod visokih temperatura. Osim toga, plastika se razgrađuje u mikroplastiku, koja završava u hranidbenom lancu i predstavlja rizik za zdravlje ljudi i ekosustava.

kitchenware.jpg

Jednostavne zamjene za plastične predmete u kuhinji

Tihana savjetuje da svoju kuhinju učinite sigurnijom za sebe i svoju obitelj te ekološki prihvatljivijom uz sljedeće zamjene:

Plastične kuhače i špatule

Zamijenite ih drvenim, bambusovim ili metalnim priborom. Plastika, u dodiru s toplinom, ispušta štetne kemikalije poput ftalata u hranu.

Plastične posude za čuvanje hrane

Odaberite staklene posude jer ne sadržavaju BPA i druge štetne spojeve koji mogu prodrijeti u hranu, osobito ako je vruća.

Plastična folija za omatanje

Umjesto nereciklabilne plastike, koristite višekratne pamučne folije premazane pčelinjim voskom.

Plastične daske za rezanje

Drvene ili bambusove daske su bolja opcija jer se pri rezanju na plastičnim daskama stvaraju čestice mikroplastike koje unosimo u organizam kroz hranu.

Non-stick tave

Umjesto tava s neprianjajućim slojem koji može sadržavati „vječne kemikalije“ (PFOA, PTFE), odaberite posuđe od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza.

Zašto je ovo važno?

Mnoge od ovih kemikalija su hormonalni ometači koji mogu narušiti ravnotežu hormona u tijelu. Istraživanja povezuju izloženost ovim tvarima s problemima plodnosti, metaboličkim poremećajima, oštećenjem jetre, pa čak i određenim vrstama raka.

Malim promjenama do velikog utjecaja

Promjene ne moraju biti drastične. Svaka mala prilagodba u kuhinji doprinosi zdravijem kućanstvu i manjoj količini otpada. Zamjenom nekoliko ključnih kuhinjskih predmeta možete značajno smanjiti unos štetnih kemikalija i smanjiti negativan utjecaj na okoliš.

Podijelite svoja iskustva sa vašim prijateljima i inspirirajte druge na putu prema održivijem životu!

 

 

ORIGINALNI POST: autorica Tihana Veljačić, osnivačica Ditch Plastic Croatia; video snimak „Kako smanjiti plastiku u kuhinji?“ pogledajte na sljedećem linku https://www.instagram.com/p/DFbGcwIM8Ie/

FOTOGRAFIJE: Freepik

 

ReStyloh ‎‎

ReStyloh ‎‎